Dragan Čović: Ako ne dobijemo 5 od 17 ministarstava u Vladi FBiH, HDZ BiH i HDZ 1990 su spremni ići u oporbu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...ako se u pokušaju postizanja dogovora o vlasti bude inzistiralo da pristanu da SDP-u i SDA prepuste dva hrvatska mjesta u Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara BiH.

"Ako ne možemo dobiti pet od 17 članova u federalnoj vladi i tri u Vijeću ministara BiH, naš je stav da HDZ BiH i HDZ 1990 ne žele djelovati u takvoj vlasti. Neka sastavi vlast ko misli da to može učiniti i neka preuzme odgovornost da vodi takvu vlast", rekao je Čović medijima nakon sinoćnjeg susreta sa više europskih i američkih predstavnika u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao kako bi takav potez uspostavljanja vlasti bez legitimnih hrvatskih političkih stranaka, za koje je glasalo najviše Hrvata u BiH, destabilizirao stanje.

"To bi donijelo puno bure u BiH. Vlast se sigurno ne može uspostaviti na normalnim osnovama bez dva HDZ-a, koji su legitimni predstavnici Hrvata u BiH, ali o tome neka razmišljaju oni koji nas sprečavaju da kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda popunimo hrvatska mjesta ", rekao je Čović.

Razgovori između predstavnika HDZ-a BiH, HDZ 1990, SDA i SDP-a BiH završeni su sinoć u zgradi OHR-a bez sporazuma o formiranju vlasti u FBiH, a finalni sporazum nije mogao biti postignut zbog raspodjele dva ministarska mjesta - priopćeno je iz OHR-a.

 

Tihić: Dva HDZ-a ne odstupaju od svojih stavova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je kako predstavnici HDZ-a BiH i HDZ 1990 nisu pristali ni na zadnju ponudu OHR-a i međunarodne zajednice te kako su stranke potpisnice platforme prinuđene da krenu u proces konstituiranja vlasti bez oba HDZ-a.

"Nakon pet mjeseci pregovora i pokušaja da HDZ BiH i HDZ 1990 ući u vlast i imaju najviše funkcije u BiH i Federaciji BiH (FBiH) - od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH do predsjednika FBiH, oni nisu pristali", rekao je Tihić novinarima nakon sinoćnjeg sastanka u zgradi OHR-a o procesu formiranja vlasti u FBiH.

On je naglasio kako HDZ BiH nije pokazao spremnost za bilo kakav kompromis, te da su jednostavno tražili sve hrvatske pozicije i neke druge pozicije koje pripadaju predstavnicima srpske naroda.

"U četvrtak krećemo u konstituiranje Doma naroda FBiH, predlaganje predsjednika i potpredsjednika FBiH, te imenovanje vlade. Imena svih članova Vlade FBiH vjerojatno će biti poznata tijekom sutrašnjeg dana", dodao je Tihić.

(Srna)

Vezani članci