Dragan Čović: Ako ne dobijemo 5 od 17 ministarstava u Vladi FBiH, HDZ BiH i HDZ 1990 su spremni ići u oporbu

Dragan Čović, Sulejman Tihić, sda, SDP BIH, HDZ BiH, Sulejman Tihić, Dragan Čović, sda, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, Sulejman Tihić, sda, Dragan Čović, Sulejman Tihić, sda, HDZ BiH, SNSD, SDP, HDZ 1990, HDZ BiH, Sulejman Tihić, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Dragan Čović, Sulejman Tihić, HDZ BiH, HDZ 1990, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Vijeće ministara BiH, Dragan Čović, HDZ BiH, SDA BIH, HDZ BiH, SDA BIH, suradnja
...ako se u pokušaju postizanja dogovora o vlasti bude inzistiralo da pristanu da SDP-u i SDA prepuste dva hrvatska mjesta u Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara BiH.

"Ako ne možemo dobiti pet od 17 članova u federalnoj vladi i tri u Vijeću ministara BiH, naš je stav da HDZ BiH i HDZ 1990 ne žele djelovati u takvoj vlasti. Neka sastavi vlast ko misli da to može učiniti i neka preuzme odgovornost da vodi takvu vlast", rekao je Čović medijima nakon sinoćnjeg susreta sa više europskih i američkih predstavnika u Sarajevu.

On je dodao kako bi takav potez uspostavljanja vlasti bez legitimnih hrvatskih političkih stranaka, za koje je glasalo najviše Hrvata u BiH, destabilizirao stanje.

"To bi donijelo puno bure u BiH. Vlast se sigurno ne može uspostaviti na normalnim osnovama bez dva HDZ-a, koji su legitimni predstavnici Hrvata u BiH, ali o tome neka razmišljaju oni koji nas sprečavaju da kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda popunimo hrvatska mjesta ", rekao je Čović.

Razgovori između predstavnika HDZ-a BiH, HDZ 1990, SDA i SDP-a BiH završeni su sinoć u zgradi OHR-a bez sporazuma o formiranju vlasti u FBiH, a finalni sporazum nije mogao biti postignut zbog raspodjele dva ministarska mjesta - priopćeno je iz OHR-a.

 

Tihić: Dva HDZ-a ne odstupaju od svojih stavova

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je kako predstavnici HDZ-a BiH i HDZ 1990 nisu pristali ni na zadnju ponudu OHR-a i međunarodne zajednice te kako su stranke potpisnice platforme prinuđene da krenu u proces konstituiranja vlasti bez oba HDZ-a.

"Nakon pet mjeseci pregovora i pokušaja da HDZ BiH i HDZ 1990 ući u vlast i imaju najviše funkcije u BiH i Federaciji BiH (FBiH) - od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH do predsjednika FBiH, oni nisu pristali", rekao je Tihić novinarima nakon sinoćnjeg sastanka u zgradi OHR-a o procesu formiranja vlasti u FBiH.

On je naglasio kako HDZ BiH nije pokazao spremnost za bilo kakav kompromis, te da su jednostavno tražili sve hrvatske pozicije i neke druge pozicije koje pripadaju predstavnicima srpske naroda.

"U četvrtak krećemo u konstituiranje Doma naroda FBiH, predlaganje predsjednika i potpredsjednika FBiH, te imenovanje vlade. Imena svih članova Vlade FBiH vjerojatno će biti poznata tijekom sutrašnjeg dana", dodao je Tihić.

(Srna)