Budimir: Dogovoriti se o primopredaji vlasti

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Iz ureda predsjednika FBiH saopćeno je da je tijekom sastanka Budimira i Mura bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na pitanja koja se odnose na formiranje vlasti u Srednjobosanskoj Ž/K.

Sugovornici su se suglasili da je od izuzetne važnosti uspostaljanje dijaloga među političkim strankama u Srednjobosanskoj Ž/K, te njihovo zajedničko i konstruktivno djelovanje, s ciljem zaštite zakonskih procesa do konačne odluke Ustavnog suda FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U potpunosti uvažavam stavove OHR-a iznesene u pismu visokog predstavnika Valentina Inzka predsjedavajućem Skupštine Srednjobosanske Ž/K Nikoli Simiću i ostalim u Vladi te Ž/K, kojima Inzko poziva na poštivanje Ustava i zakona", rekao je Budimir.

On je naveo da je pridržavanje uputstva navedenih u pismu od vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda u BiH.

"Potrebno je postupiti prema uputstvima koja su, prije svega, razborita i dobronamjerna", rekao je Budimir.

Ambasador Mur naglasio je da je OHR svim stranama obrazložio ustavnu situaciju, te je izrazio nadu da će stranke postići politički dogovor.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je 14. srpnja rukovodstvu Skupštine Srednjobosanske Ž/K uputio pismo u kome se navodi da se odluka o imenovanju Ž/K Vlade ne može smatrati usvojenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na Ustavnom sudu FBiH je da donese odluku o prihvatljivosti i osnovanosti zahtjeva koji mu je podnesen. Međutim, jasno je da - dok ne donese odgovarajuća odluku o ovom pitanju - odluka o imenovanju članova Vlade Srednjobosanske Ž/K ne može se smatrati usvojenom, niti je mogla stupiti na snagu'', navodi se u Inzkovom pismu.

Srna

Vezani članci