BiH ostaje bez 100 milijuna eura?

Vidi originalni članak

... na državnom nivou, javlja Dnevni avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigla obavijest

Energetska zajednica već je obavijestila i nadležne državne institucije o predloženim kaznama, prije svega Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Na taj način naša država mogla bi izgubiti čak do 100 milijuna eura koji su planirani za projekte u energetskom sektoru, a predviđene sankcije već su navedene u pismu.

Informaciju o predloženim sankcijama potvrdili su jučer i Kopač te Mirsad Salkić, član Državne regulatorne agencije za električnu energiju (DERK).

Kopač kaže da je BiH probila sve rokove još u lipnju prošle godine, jer nikada nije usvojila ni državni zakon o plinu, iako je EZ nudila konkretna rješenja. BiH je, također, za ovo bio dat rok od kraja prošle godine, ali ni on nije ispoštovan.

- Mi smo predložili da se uvedu sankcije, to je točno. Više nemamo šta čekati. Ali, vidjet ćemo šta će reći članovi Ministarskog vijeća EZ. Znam samo da nijedan rok nije ispoštovan - rekao je Kopač.

Salkić, koji je također upoznat s pismom EZ, kaže nam da će Ministarsko vijeće EZ o sankcijama raspravljati sredinom listopada na sjednici u Tirani.

- Znam samo da svi budući projekti iz sektora prometa, plina i struje mogu biti ugroženi, a to nije dobro - kaže Salkić.

Ukidaju subvencije

U pismu bh. institucijama Kopač traži od Europske komisije da BiH zamrzne sva financijska sredstva predviđena za ulaganja u energetski sektor. Traži se i da se BiH, kao članici EZ, ograniči pravo glasa u ovoj instituciji te da se članovima koji sudjeluju u radu EZ ukinu sve subvencije u narednih 12 mjeseci. BiH je jedina država koja je već ranije kažnjena zbog neprovođenja preuzetih obveza. Ovog puta, predložene kazne do sada su najveće kada je u pitanju ova institucija.

Šta su tražili SBB-ovi poslanici

Poslanici Kluba SBB-a u Državnom parlamentu tražili su još 10. lipnja ove godine suglasnost Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se zatraži izjašnjenje Vijeća ministara BiH o zahtjevima Energetske zajednice. No, njihov zaključak prilikom glasanja nije dobio entitetsku većinu.

Oni su od Vijeća ministara tražili da u roku od mjesec dana da precizne odgovore po svim primjedbama direktora Tajništva Energetske zajednice Janeza Kopača.

Vezani članci