BiH ostaje bez 100 milijuna eura?

Mostar, kvar na dalekovodu, struja, struja, redukcija, Elektroprivreda HZHB, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, struja, energetski sektor, Europska Komisija

... na državnom nivou, javlja Dnevni avaz.

Stigla obavijest

Energetska zajednica već je obavijestila i nadležne državne institucije o predloženim kaznama, prije svega Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Na taj način naša država mogla bi izgubiti čak do 100 milijuna eura koji su planirani za projekte u energetskom sektoru, a predviđene sankcije već su navedene u pismu.

Informaciju o predloženim sankcijama potvrdili su jučer i Kopač te Mirsad Salkić, član Državne regulatorne agencije za električnu energiju (DERK).

Kopač kaže da je BiH probila sve rokove još u lipnju prošle godine, jer nikada nije usvojila ni državni zakon o plinu, iako je EZ nudila konkretna rješenja. BiH je, također, za ovo bio dat rok od kraja prošle godine, ali ni on nije ispoštovan.

- Mi smo predložili da se uvedu sankcije, to je točno. Više nemamo šta čekati. Ali, vidjet ćemo šta će reći članovi Ministarskog vijeća EZ. Znam samo da nijedan rok nije ispoštovan - rekao je Kopač.

Salkić, koji je također upoznat s pismom EZ, kaže nam da će Ministarsko vijeće EZ o sankcijama raspravljati sredinom listopada na sjednici u Tirani.

- Znam samo da svi budući projekti iz sektora prometa, plina i struje mogu biti ugroženi, a to nije dobro - kaže Salkić.

Ukidaju subvencije

U pismu bh. institucijama Kopač traži od Europske komisije da BiH zamrzne sva financijska sredstva predviđena za ulaganja u energetski sektor. Traži se i da se BiH, kao članici EZ, ograniči pravo glasa u ovoj instituciji te da se članovima koji sudjeluju u radu EZ ukinu sve subvencije u narednih 12 mjeseci. BiH je jedina država koja je već ranije kažnjena zbog neprovođenja preuzetih obveza. Ovog puta, predložene kazne do sada su najveće kada je u pitanju ova institucija.

Šta su tražili SBB-ovi poslanici

Poslanici Kluba SBB-a u Državnom parlamentu tražili su još 10. lipnja ove godine suglasnost Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se zatraži izjašnjenje Vijeća ministara BiH o zahtjevima Energetske zajednice. No, njihov zaključak prilikom glasanja nije dobio entitetsku većinu.

Oni su od Vijeća ministara tražili da u roku od mjesec dana da precizne odgovore po svim primjedbama direktora Tajništva Energetske zajednice Janeza Kopača.