PČELARI NA KOLJENIMA "Nemamo alate koji bi zaštitili naš domaći med od patvorenog na tržištu"

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Savez pčelara FBiH i Privredna komora FBiH jučer su u Sarajevu ogranizirali okrugli stol o temi "Naš egzotični med, istina ili zabluda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po riječima predsjednika Saveza pčelara FBiH Rehada Delje, zamisao organizatora okruglog stola je otklanjanje dijela problema koji su danas prisutni u pčelarstvu, a tiču se uzgoja i zaštite pčela, poticajne politike, prerade i prodaje meda, pčelinjih proizvoda i preparata proizvedenih na bazi meda, odnosno pokušaj stavljanja pčelarstva u sferu zanimanja i pozicioniranja koje mu pripada", donosi Fena.

Deljo smatra da je nedostatak zakonske regulative jedan od većih problema s kojima se suočavaju pčelari iz Federacije BiH, a da pravilnik koji regulira ovu oblast ima dosta nedostataka. Također, jedan od problema Deljo vidi u nedovoljnoj i lošoj edukaciji i zaštiti domaće proizvodnje. 

"Neophodno je donošenje novog pravilnika o ocjenjivanju kvaliteta meda jer je to najbolji način da se zaštitimo od patvorenog meda koji se pojavljuje na tržištu. Mi trenutno imamo oko 182 tisuće registriranih pčelara, a realno u Federaciji ima oko 350 tisuća pčelara. Godišnja proizvodnja meda je otprilike tisuću do dvije tona, a toliko i uvezemo, što znači da ima prostora da se ulaže i razvija ova oblast, ukoliko se omoguće pčelarima bolji uvjeti", kazao Deljo.

Navodi da su pčelari spremni da se bore u fer utakmici, ali traži pomoć zajednice kroz zakonske i poticajne politike, kako bi zaštitili i afirmirali domaću proizvodnju.

"U pošloj godini pčelari u FBiH su ostvarili poticajna sredstva u​ iznosu 900.000 KM, međutim, relalno nama treba pripadati oko 2-2,5 milijuna KM", smatra Deljo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poboljšanje sutuacije u pčelarstvu u Federaciji BiH predsjednik Saveza pčelara, pored donošenju novog pravilnika, vidi u povećanju poticajne politike, stvaranju boljih uvjeta na tržištu, kao i radu na svijesti domaćih potrošača.

Vezani članci