NAMETNULA MU EU: BOŽINOVIĆ "Do ponedjeljka ćemo revidirati odluku o granicama"

N1info.com
Vidi originalni članak

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu prije tri dana je donio odluku da je za građane Srbije, BiH, Kosova i Sjeverne Makedonije koji dolaze u Hrvatsku obvezna 14-dnevna samoizolacija, no već idući tjedan ta bi odluka mogla biti promijenjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je od 25. lipnja uvela novi režim na graničnim prijelazima sa Srbijom, BiH, Kosovom i Sjevernom Makedonijom. Za građane koji dolaze iz tih zemalja uvedena je obavezna 14-dnevna samoizolacija. U samoizolaciju ipak neće morati oni koji tranzitiraju, prekogranični radnici kao i oni koji navode neodgodive osobne razloge poput sprovoda, hitne medicinske pomoći i slično.

Ministar Davor Božinović, šef Nacionalnog stožera, jučer je na presici još jednom naglasio da postoje iznimke i najavio vjerojatnu promjenu, prenosi N1.

"Na razini EU postoje situacije koje se podvode pod termin 'neodgodivih osobnih razloga'. To je usvojeno još ranije i taj režim je postojao i u vrijeme kad je koronakriza bila na vrhuncu. Ako postoje neodgodivi osobni razlozi, o čemu odluku donosi granična policija, onda je moguće ući, posebno ako se osoba vrati u roku od 24 sata", pojasnio je Božinović i dodao:

"Zadnje odluke koje smo donijeli, bile su izmjena odluke o režimu prelaska granice koja istječe 30. lipnja pa ćemo do sljedećeg ponedjejeljka zapravo još jednom revidirati cijeli taj režim prelaska granice, a s obzirom i na činjenicu da se radi o fazi suživota s virusom, neke će se odluke donositi i brže."

Vezani članci