Zvizdić iz Mostara: Europske integracije nemaju alternativu

Vidi originalni članak

- Ono što je dobro je da građani Bosne i Hercegovine, posebice u posljednje četiri godine na vrlo ozbiljan način razumijevaju ove procese, što govori i anketa koju smo proveli prije par mjeseci, a prema kojoj se preko 78 posto građana BiH pozitivno odnosi prema procesu europskih integracija - izjavio je za Fenu Zvizdić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da su europske integracije za našu zemlju bitne iz nekoliko aspekata, prije svega demokratizacije društva, načela vladavine prava, integriranosti u veliko ekonomsko, slobodno tržište te potpuno poštivanje pravne stečevine, pravnih i ekonomskih kriterija, sigurnosne i obrambene politike, te u konačnici, osiguravanje prosperitetne i sigurne budućnost.

- Ono što je najvažnije sa strane Europe je da ostane aktualna i živa perspektiva proširenja Europe na zapadni Balkan, a s naše strane vrlo jasan stav svih organa vlasti da europske integracije nemaju alternativu - poručio je Zvizdić.

Treća međunarodno znanstvena konferencija o "Pravnim i ekonomskim aspektima procesa integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju", koja se održava 20. i 21. lipnja, okupila je u Mostaru predstavnike akademske, javne, političke i društvene zajednice.

Organizatori skupa su Ekonomski i Pravni fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici.

- Cilj konferencije je predstaviti najnovije trendove, događanja i aktivnosti, te iskustva BiH u procesu europskih integracija s različitih aspekata, prvenstveno ekonomskog i pravnog, i dati određene preporuke i rješenja kako premašiti određene barijere koje naša zemlja ima - izjavila je Feni dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" Azra Bajramović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinim riječima, značaj skupa ne ogleda se samo u tome što će biti predstavljeno više od 50 znanstveno-istraživačkih radova i biti održana tri vrlo bitna plenarna izlaganja, nego i u tome što visokoškolske institucije daju doprinos jačanju znanstveno-istraživačkog rada na ovim prostorima, povezivanju s kolegama iz BiH i inostranstva, ali i generalno, jačanju društvenog značaja javnih visokoškolskih institucija.

Nakon otvaranje konferencije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održat će plenarno izlaganje na temu "Bosna i Hercegovina u procesu EU integracija".

Ostala plenarna izlaganja te panel diskusija u okviru prvog dana skupa bit će posvećeni aktualnim temama kao što su "Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - osnova i okvir za integracijski proces", zatim "Spoj IT i biznisa u razvoju informacijskih sistema" te "Konkurentnost bosanskohercegovačke privrede u kontekstu integracijskih procesa".

Drugi dan Konferencije održavat će se u prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, gdje će u okviru nekoliko sesija biti predstavljeni znanstveno-istraživački radovi posvećeni različitim aspektima integracije BiH u EU te iskustvima drugih zemalja čiji su autori ne samo iz BiH već i iz drugih zemalja.

Fena

Vezani članci