Zadnji dani novinarstva, upljene svijeće pred zgradom Vlade

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Paljenjem svijeća ispred zgrade vlade Hercegovačko-neretvanske županije nekoliko desetaka zaposlenika triju medija koji svoj program emitiraju na hrvatskom jeziku: Radija Herceg-Bosne, Hercegovačke televizije Mostar i Radiopostaje Mostar, iskazali su nezadovoljstvo zbog nebrige županijske vlade koja iz ovogodišnjega proračuna nije izdvojila ni marku za financiranje javnih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenici tih kuća nisu primili sedam plaća i toplih obroka te niz godina imaju neuplaćene doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

– Svijeće koje smo postavili pred županijsku vladu najbolje govore o nama, jer za ove tri medijske kuće ovo su uistinu mrtvi i posljednji dani rada. Ostavljeni smo od sviju, a najviše krivimo hrvatske političke dužnosnike sa svih razina vlasti koji pričaju simpatične priče o osnivanju državnog televizijskog kanala na hrvatskom jeziku, a mirno gledaju kako se gase i propadaju ovi mediji koji su jedini mediji u BiH koji svoj program emitiraju na hrvatskom jeziku – kazao je Ivica Šimunović, predsjednik Neovisnog novinarskog sindikata. Potporu novinarima i medijskim djelatnicima dala je i Unija neovisnih sindikata Federacije BiH.

– Ovo je jedini prosvjed na ovim prostorima koji se održava u vrijeme Božića i pred Novu godinu. Ovi ljudi su u velikoj muci i problemima kada su prinuđeni u ovo blagdansko vrijeme izaći na ulicu i tražiti pravicu od onih koji za to nimalo nemaju osjećaja i sluha. Kategorički tvrdim da sadašnja vlada premijera Srećka Borasa nije pokazala ni mrvu političke volje da riješi status ovih medijskih kuća, za što je potrebna samo politička volja i odluka – rekao je na prosvjedu Josip Milić, predsjednik Unije.

Milić je dodao kako vjeruje da su svijeće upaljene za sadašnju vladu, a da će sljedeće godine medijske kuće dobiti svoju borbu.

slobodnadalmacija.hr

Vezani članci