Zadnji dani novinarstva, upljene svijeće pred zgradom Vlade

Paljenjem svijeća ispred zgrade vlade Hercegovačko-neretvanske županije nekoliko desetaka zaposlenika triju medija koji svoj program emitiraju na hrvatskom jeziku: Radija Herceg-Bosne, Hercegovačke televizije Mostar i Radiopostaje Mostar, iskazali su nezadovoljstvo zbog nebrige županijske vlade koja iz ovogodišnjega proračuna nije izdvojila ni marku za financiranje javnih medija.

Zaposlenici tih kuća nisu primili sedam plaća i toplih obroka te niz godina imaju neuplaćene doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

– Svijeće koje smo postavili pred županijsku vladu najbolje govore o nama, jer za ove tri medijske kuće ovo su uistinu mrtvi i posljednji dani rada. Ostavljeni smo od sviju, a najviše krivimo hrvatske političke dužnosnike sa svih razina vlasti koji pričaju simpatične priče o osnivanju državnog televizijskog kanala na hrvatskom jeziku, a mirno gledaju kako se gase i propadaju ovi mediji koji su jedini mediji u BiH koji svoj program emitiraju na hrvatskom jeziku – kazao je Ivica Šimunović, predsjednik Neovisnog novinarskog sindikata. Potporu novinarima i medijskim djelatnicima dala je i Unija neovisnih sindikata Federacije BiH.

– Ovo je jedini prosvjed na ovim prostorima koji se održava u vrijeme Božića i pred Novu godinu. Ovi ljudi su u velikoj muci i problemima kada su prinuđeni u ovo blagdansko vrijeme izaći na ulicu i tražiti pravicu od onih koji za to nimalo nemaju osjećaja i sluha. Kategorički tvrdim da sadašnja vlada premijera Srećka Borasa nije pokazala ni mrvu političke volje da riješi status ovih medijskih kuća, za što je potrebna samo politička volja i odluka – rekao je na prosvjedu Josip Milić, predsjednik Unije.

Milić je dodao kako vjeruje da su svijeće upaljene za sadašnju vladu, a da će sljedeće godine medijske kuće dobiti svoju borbu.

slobodnadalmacija.hr