Potresna ispovijest Hrvatice zatočene u logoru u Potocima kod Mostara: Mrzim li? Ma ne! Nisam takva, nije mi to ni u vjeri, ne znam ja to

Vidi originalni članak

U ponedjeljak 2. prosinca 2019. navršeno je 26. godina od razmjene hrvatskih logoraša iz logora Armije BiH u Osnovnoj školi ''Bratstvo i jedinstvo'' u naselju Potoci kod Mostara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi Vam donosimo dio ispovijesti Mare Šilić iz Potoka koja je u objavljena u knjizi Transverzala zla, autora don Josipa Galića.

„Razmjena je bila 2. prosinca 1993. god ispod samostana časnih sestara kod Buconjića kuća. Razmijenili su nas s muslimanskim zarobljenicima. Zanimljivo je bilo kada je petnaestero muslimanskih zatvorenika odbilo nakon razmjene ostati sa svojima. Koliko ih je bilo sveukupno ne znam. Malo smo prezalogajili u Buconjića kući. Upozoreni smo da ne smijemo previše jesti zbog lošega fizičkog stanja u kojem smo bili.

Nakon toga smo prevezeni u Vojno u Marića kuću. Dočekala nas je naša vojska. Blindiranim vlakom prebačeni smo do Mostara. Doček u Mostaru bio je Studentskom domu gdje je bilo mnogo naroda, čuo se samo vrisak i plače. Došao je i don Jakov, naš župnik, novinari ...

Jedan je novinar odmah ispitivao moga sina Damira. Pitao ga je jesu li nas tukli, a on jadnik premda na slobodi od straha veli da nisu. Sunce moje žarko, a šta nisu! Nakon logora izgledali smo užasno, prosječno je odrasli logoraš izgubio 20-30 kilograma. Ja sam osobno izgubila 28 kilograma! Na priređenom dočeku žalosno je bilo vidjeti kako smo od straha i izgladnjelosti trpali komade hrane u džepove.

Nakon svega evo me u mojoj kući u Potocima sama, muž mi je umro, djeca po svijetu, ali Bog mi je dao dobre ljude, dobre susjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrzim li? Ma ne! Nisam takva, nije mi to ni u vjeri, ne znam ja to. Samo kažem ne ponovilo se više nigdje i nikomu“.

U utorak 03. 12. 2019. godine u župnoj Crkvi Presvetoga Srca Isusova u naselju Potoci slavit će se sveta Misa za sve poginule, umrle i žive hrvatske logoraše i njihove obitelji, polaganje vijenaca je u 17.40 sati.

Vezani članci