SIP odobrio samo liste HSS s potpisom Lj. Lovrić

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) jučer je donijelo jednoglasnu odluku prema kojoj nije prihvatilo liste za izbore koje su ovjerili niži stranački dužnosnici Hrvatske seljačke stranke – Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI) Ante Čolak i Drago Džambas nego isključivo liste koje je potpisala predsjednica ove stranke Ljiljana Lovrić. Ovakav rasplet Večernji list BiH već je najavljivao jer se u Izbornom zakonu BiH isključivo ovlasti za predaju ovjerenih lista daju predsjedniku stranke, a ne naknadno upisanim osobama, piše večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka SIP-a

U priopćenju izdanom nakon sjednice SIP-a navodi se kako je utvrđeno da je politička stranka HSS-NHI dostavila dio kandidacijskih listi koje nije potpisao predsjednik stranke, kako je to propisano zakonom.

“Zbog tog formalno-pravnog razloga SIP BiH je zaključio da se političkoj stranci HSS-NHI ostavi rok od dva dana da taj nedostatak otkloni”, navode iz SIP-a To praktično znači da će se predsjednici Lj. Lovrić vratiti manjkave liste koje su dostavili nedavno izabrani zamjenik predsjednika stranke Čolak i dopredsjednik Drago Džambas. Kako se doznaje, upravo je Džambas potpisao sporne liste koje je SIP odbio prihvatiti. Iako je sukob između dijela stranke HSS-NHI, koji je pod vodstvom predsjednika Glavnog odbora Krešimira Zubaka navodno smijenio predsjednicu Ljiljanu Lovrić, a zatim je i izbacio iz članstva, već odavno dosegnuo usijanje, očekuje se postizanje kompromisnog dogovora. U suprotnom, na izbore će HSS-NHI izaći samo u trima županijama za koje je liste dostavila predsjednica stranke Ljiljana Lovrić. Predsjednica ove stranke najavila je da je spremna na dogovor, no ne i sa stranačkim pučistima kako je nazvala dio stranke koji je izazvao raskol.

Kratak rok

Istodobno, pak, skupina oko Zubaka i Čolaka zamjerila je Lj. Lovrić što je potpisala strateški sporazum s HDZ BiH. Sukob i pokušaj eliminiranja Lj. Lovrić već se odrazio na poziciju HSS-NHI. Valja reći i da se jučer neposredno pred donošenje očekivane odluke SIP-a oglasio dio stranke koju predvode Zubak i Čolak. U priopćenju uopće nisu spomenuli odluke Općinskog suda u Sarajevu koji je potvrdio da Lj. Lovrić ostaje predsjednica stranke unatoč odlukama određenih stranačkih tijela. Oni smatraju da bi za Izborno povjerenstvo trebale biti bitne odluke stranačkih tijela, a ne nadležnih sudova!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Vezani članci