"Pukla" granica EU, a rezerve nema, šoferska je tuga golema

Vidi originalni članak
Zbog nepripremljenosti za primjenu novog graničnog režima i pada kompjutorskih sustava za kontrolu već prvog dana u EU na graničnim prijelazima prema Srbiji i BiH stvorile su se velike kolone kamiona.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam kilometara bila je duga kolona kamiona na Bajakovu, graničnom prijelazu sa Srbijom. Kolona je blokirala srpsku stranu. Od ponoći u ponedjeljak pa do jučer ujutro hrvatski carinici imali su problem s tek postavljenim računalnim sustavom prilagođenim ulasku u EU. Sustav je pao i niti jedan kamion nije mogao prijeći granicu. Zbog duge kolone i međuprostor na granici između Srbije i Hrvatske bio je začepljen. Mogli su proći samo automobili. Višesatno čekanje razljutilo je vozače.

Pao je kompjutor, pa je nastala kolona. sad je sve u redu; hrvatski carinik na Bajakovu

- Problem je sad otklonjen i promet se normalizira. Riječ je o računalnom programu koji smo tek dobili, pa sustav još nije bio razrađen, ali sad je sve u redu - kazao je šef graničnog carinskog ureda Anđelko Bare.

 

Nebojša Brajković, šef smjene na srbijanskoj strani, izjavio je za Hrvatski radio kako očekuje da će gužve s kamionima trajati nekoliko dana zbog velikog broja teretnih vozila iz Bugarske i Turske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slični problemi pojavili su se i na graničnim prijelazima prema BiH kod Metkovića i Slavonskog Broda. Vozači iz BiH kažu da čekaju dulje od 12 sati na prelazak granice.

Carina ne zna kako tretirati robu utovarenu prije ulaska RH u EU; šef sindikata vozača

Kaos je nastao i na robnom terminalu Jankomir u Zagrebu, gdje već nekoliko dana kamioni puni robe stoje na parkiralištu. Carina ne zna što bi s njima. U Sindikatu hrvatskog vozača tvrde da znaju u čemu je problem.

- Neki su vozači prošli tjedan utovarili robu u EU i za vikend su pokušali tu robu uvesti u Hrvatsku. Primjerice, netko je utovario kamione u Njemačkoj, tamo su mu izdali deklaraciju kao da on to izvozi iz EU. U međuvremenu je Hrvatska ušla u EU, pa su te vozače zaustavili na granici jer nakon ulaska više se ne zna treba li se ta roba tretirati kao izvoz iz EU ili kao unutarnja trgovina - rekao je Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača.

Kamione su navodno na Bregani zaustavljali u nedjelju i ponedjeljak te ih onda usmjerili na Jankomir. Dokad će ondje ostati, nitko ne zna. Carina tvrdi da oni nisu ništa krivi jer su zastoji uobičajeni zbog primjene novih procedura.

- Sve eventualne poteškoće u nadležnosti Carinske uprave promptno se rješavaju i otklanjaju. Eventualne poteškoće koje prouzroče drugi sudionici opskrbe nismo nadležni komentirati - tvrde u Carini prebacujući krivnju na prijevoznike i uvoznike.

24sata.hr

Vezani članci