Presuda Draganu Vasiljkoviću poznatijem kao 'kapetan Dragan'

Vidi originalni članak
Danas će na Županijskom sudu u Splitu biti izrečena presuda Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, zbog ratnih zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima. Izricanje presude najavljeno je za 13.30 sati.

Predmet vodi sudac Damir Romac koji je u dokaznom postupku ispitao nekoliko desetaka svjedoka. U završnim riječima kapetan Dragan je odbacio bilo kakvu krivnju za ono što mu se stavlja na teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zločine niti sam počinio, a niti su se oni dogodili"

Vrijeme objave presude zakazano je nakon što je u četvrtak, poslije gotovo desetosatnog ročišta, Vasiljković iznio svoju obranu, a njegova obrana i tužiteljstvo svoje završne govore.

Vasiljković u cijelosti odbacuje sve navode iz optužnice, a posebno da je imao ikakvo zapovjedništvo nad zatvorom u Kninu gdje je, kako je kazao, samo jednom prigodom dao prijedlog da se zatvor izmjesti.

"Pa i u zatvoru u Splitu sam predlagao određene izmjene što ne znači da sam nadređen čuvarima zatvora u Splitu. Ja sam bio jedini vojni instruktor na tom području, a za zatvor su bili nadređeni policajci. Navedene zločine, koji se spominju u optužnici, niti sam počinio, a niti su se oni dogodili", kazao je Vasiljković.

Tužiteljice Županijskog državnog odvjetništva iz Šibenika Živana Beroš Dodig i Sanda Pavlović Lučić svoj su završni govor držale tri i pol sata tijekom čega su, među ostalim, kazale da je tužiteljstvo dokazalo da je Vasiljković bio zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine koja je svoje sjedište imala u prostoru tvrđave u Kninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo: Svi svjedoci su istovjetno opisali uvjete u kninskom zatvoru

"Svi svjedoci su na istovjetan način opisali uvjete u kojima su bili, da se radilo o zatvoru koji je improviziran u prostoru tzv. barutane na tvrđavi u Kninu, da je to bila polukružna prostorija, mračna i vlažna, kamenih zidova, da je na podu bio beton ili kamen, da je zbog kondenzacije bilo vode na podu, da nisu imali krevete, već neke daske na kojima su ležali. U prostoriji nije bilo sanitarnog čvora pa su se snalazili, nuždu vršili u samoj prostoriji ili da su ih stražari pustili vani. Za cijelo vrijeme dok su se tu nalazili nisu se prali, hranu nisu dobivali redovito, a znala je biti presoljena, nisu im davali vode, tako da su patili od žeđi", navele su tužiteljice.

Vezani članci