Motori su prošlost: MiD počinje s proizvodnjom vjetroelektrana

Vidi originalni članak
...novim tehnologijama kao što su vjetroelektrane, kazao je direktor MiD-a Kristijan Cvjetović » Tvornica »Motori i dizalice« koja je donedavno poslovala u sklopu grupacije »3. maj« od iduće će godine započeti s proizvodnjom vjetroelektrana, najavio je direktor »MiD»-a Kristijan Cvjetović. Vjetroelektrane su, prema njegovim riječima, jedna od temeljnih tehnologija na kojima će se razvijati budućnost tvrtke koja već dulje vrijeme muku muči s nedostatkom posla u osnovnoj djelatnosti - proizvodnji brodskih motora.

- Brodogradnja je u krizi, te će isključivo od gradnje brodskih motora biti teško opstati. No gradnja motora je ovdje stvorila skup izuzetnog znanja i iskustva koje se može primjenjivati u novim tehnologijama kao što su vjetroelektrane. U ovom se trenutku prvenstveno baziramo na pronalaženju stranih tržišta na kojima bi mogli plasirati takve proizvode, a isto tako spremni smo ispuniti i zahtjeve domaćeg tržišta, kazao je Cvjetović.
Dva prototipa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje postoje li konkretni projekti odgovorio je da se radi u nekoliko pravaca.

- Radimo na nekoliko različitih tipova vjetroelektrana, s različitim partnerima. Ističe se jedan koji bi mogao biti posebno zanimljiv za naše područje jer je prvenstveno osmišljen za vjetrove sličnih karakteristika kao bura. U jednom od tih programa za početak iduće godine namjeravamo napraviti dva prototipa, a potom ih testirati, te polovicom iduće godine krenuti u serijsku proizvodnju, kazao je Cvjetović, ne otkrivši partnera s kojim se prototipovi razvijaju kao ni za koja tržišta i u kojim količinama je predviđena serijska proizvodnja.

U »MiD»-u je jučer održana prezentacija vjetroelektrana koje slovenska tvrtka Omegainvest razvija u suradnji s finskim partnerom. Direktor Omegainvesta Janez Pretnar tom je prilikom bivše trećemajske tvornice MiD i TIBO ocijenio kao potencijalne partnere u proizvodnji vjetroelektrana za svjetsko tržište.
Važno tržište

- To je industrija koja Hrvatskoj može donijeti dosta radnih mjesta u svim segmentima, no za realizaciju je potrebna dobra strategija kako uvjeriti ulagače da je to prava stvara i da je pravo mjesto za takvo ulaganje baš Hrvatska. MiD i TIBO su tvornice koje mogu mnogo odraditi, a mogle bi biti i mjesto za završne radove, odnosno spajanje dijelova vjetroelektrana u cjelinu. U konačnici, sama Hrvatska je važno tržište za vjetroelektrane i šteta bi bila da domaća industrija to ne iskoristi. Gospodarstvo bi od proizvodnje vjetroelektrana moglo imati velike koristi, a Rijeka je kao grad koji ima industrijsku tradiciju, kao i odgovarajuće škole i fakultete, jedna od lokacija gdje bi se ona mogla realizirati, rekao je Pretnar.

Njegova je tvrtka na razvoju vjetroelektrana inače već surađivala s hrvatskim tvrtkama i to s poduzećima u vlasništvu Mate Markanovića, riječkog poduzetnika koji je također prisustvovao jučerašnjoj prezentaciji. Na pitanje o konkretnoj ponudi za MiD i TIBO, Slovenci su ostali suzdržani, naglasivši kako buduća suradnja ovisi prvenstveno o interesu potencijalnih investitora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

novilist.hr

Vezani članci