Motori su prošlost: MiD počinje s proizvodnjom vjetroelektrana

vjetroelektrane, direktor MiD-a, Kristijan Cvjetović, Tvornica »Motori i dizalice, 3. maj, Omegainvest, Slovenija, Janez Pretnar, vjetroelektrana, mesihovina, Simens, tvrtka Siemens , korupcija, pranje novca, VE Ivovik, Vlada HBŽ, Ministarstvo gospodarstva HBŽ, gradnja vjetroparka, vjetropark, Tomislavgrad, vjetroelektrane, vjetroelektrana, vjetropark, Gornji Brišnik, Tomislavgrad, mesihovina, gradnja vjetroparka, Podveležje, početak, početak izgradnje, vjetroelektrane, Široka draga, Livno, vjetroelektrane, vjetropark, vjetroelektrana, vjetropotencijali, eksploatacija vjetra, investicije, Njemačka, vjetroelektrana
...novim tehnologijama kao što su vjetroelektrane, kazao je direktor MiD-a Kristijan Cvjetović » Tvornica »Motori i dizalice« koja je donedavno poslovala u sklopu grupacije »3. maj« od iduće će godine započeti s proizvodnjom vjetroelektrana, najavio je direktor »MiD»-a Kristijan Cvjetović. Vjetroelektrane su, prema njegovim riječima, jedna od temeljnih tehnologija na kojima će se razvijati budućnost tvrtke koja već dulje vrijeme muku muči s nedostatkom posla u osnovnoj djelatnosti - proizvodnji brodskih motora.

- Brodogradnja je u krizi, te će isključivo od gradnje brodskih motora biti teško opstati. No gradnja motora je ovdje stvorila skup izuzetnog znanja i iskustva koje se može primjenjivati u novim tehnologijama kao što su vjetroelektrane. U ovom se trenutku prvenstveno baziramo na pronalaženju stranih tržišta na kojima bi mogli plasirati takve proizvode, a isto tako spremni smo ispuniti i zahtjeve domaćeg tržišta, kazao je Cvjetović.
Dva prototipa

Na pitanje postoje li konkretni projekti odgovorio je da se radi u nekoliko pravaca.

- Radimo na nekoliko različitih tipova vjetroelektrana, s različitim partnerima. Ističe se jedan koji bi mogao biti posebno zanimljiv za naše područje jer je prvenstveno osmišljen za vjetrove sličnih karakteristika kao bura. U jednom od tih programa za početak iduće godine namjeravamo napraviti dva prototipa, a potom ih testirati, te polovicom iduće godine krenuti u serijsku proizvodnju, kazao je Cvjetović, ne otkrivši partnera s kojim se prototipovi razvijaju kao ni za koja tržišta i u kojim količinama je predviđena serijska proizvodnja.

U »MiD»-u je jučer održana prezentacija vjetroelektrana koje slovenska tvrtka Omegainvest razvija u suradnji s finskim partnerom. Direktor Omegainvesta Janez Pretnar tom je prilikom bivše trećemajske tvornice MiD i TIBO ocijenio kao potencijalne partnere u proizvodnji vjetroelektrana za svjetsko tržište.
Važno tržište

- To je industrija koja Hrvatskoj može donijeti dosta radnih mjesta u svim segmentima, no za realizaciju je potrebna dobra strategija kako uvjeriti ulagače da je to prava stvara i da je pravo mjesto za takvo ulaganje baš Hrvatska. MiD i TIBO su tvornice koje mogu mnogo odraditi, a mogle bi biti i mjesto za završne radove, odnosno spajanje dijelova vjetroelektrana u cjelinu. U konačnici, sama Hrvatska je važno tržište za vjetroelektrane i šteta bi bila da domaća industrija to ne iskoristi. Gospodarstvo bi od proizvodnje vjetroelektrana moglo imati velike koristi, a Rijeka je kao grad koji ima industrijsku tradiciju, kao i odgovarajuće škole i fakultete, jedna od lokacija gdje bi se ona mogla realizirati, rekao je Pretnar.

Njegova je tvrtka na razvoju vjetroelektrana inače već surađivala s hrvatskim tvrtkama i to s poduzećima u vlasništvu Mate Markanovića, riječkog poduzetnika koji je također prisustvovao jučerašnjoj prezentaciji. Na pitanje o konkretnoj ponudi za MiD i TIBO, Slovenci su ostali suzdržani, naglasivši kako buduća suradnja ovisi prvenstveno o interesu potencijalnih investitora.

novilist.hr