JEDNA NAJSKUPLJA U DRŽAVI Hrvatska gradi dvije nove autoceste, BiH bi mogla ostati bez Jadransko-jonske autoceste?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ministar Oleg Butković najavio je u petak da je Vlada dan ranije jučer odlučila da će se ići u refinanciranje preostala tri jumbo kredita u Hrvatskim autocestama i dodatno se zadužiti za 600 milijuna eura „da bi mogli u cijelosti izgraditi jadransko-jonski koridor kroz Hrvatsku“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o donicama Križišće – Žuta Lokva (u Lici) ali i dioici na samom jugu Doli – Dubrovnik. Kako je rekao, 1,3 milijarde eura kompletno je zatvorena financijska konstrukcija, sada je samo stvar dinamike realizacije.

"Za dio Doli – Dubrovnik, za prvu fazu bit će raspisan natječaj do kraja godine", najavio je Butković.

Ova dionica naročito je interesantna za Bosnu i Hercegovinu. Kao prvo, zbog blizine, sigurno je da će ona koristiti velikom broju naših građana, piše Biznis.info.

No, ovo je ujedno konkurentska cesta trasi Jadransko-jonske autoceste koja je planirana kroz Bosnu i Hercegovinu.

Ta cesta bi se odvajala od Koridora 5C kod Počitelja i išla prema Trebinju i Herceg Novom našim teritorijem. BiH, naravno, nitko ne može zabraniti da gradi tu cestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ona bi bila dobrim dijelom paralelna autocesti koja će hrvatskim teritorijom ići preko Pelješca i Dubrovnika, pa se će postaviti pitanje njene isplativosti, a samim tim je upitno hoće li je međunarodni kreditori htjeti financirati.

Nije običaj da se dvije autoceste grade paralelno na tako maloj udaljenosti jer se to smatra neisplativim.

Jadransko-jonski koridor je cesta koja će ići cijelom obalom Jadranskog i Jonskog mora.

Nakon što je izgrađen Pelješki most, otvorena je mogućnost da se gradi i ovaj dio autoceste kroz južnu Hrvatsku tako da Jadransko-jonski koridor u potpunosti zaobiđe Bosnu i Hercegovinu.

Vezani članci