Izglasan lex Perković, kreće istraga ubojstva Đurekovića

Vidi originalni članak
SDP pita jesu li počinitelji i organizatori ubojstava štićeni i tko ih je štitio

Time je izbrisano ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga za kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002., što je izazvalo spor s Europskom komisijom. Vladajući su odbili HDZ-ov prijedlog da se izmjene iz lipnja u cijelosti povuku i da se Zakon vrati u oblik u kojem je donesen 2010. godine. HDZ-u je zasmetalo uvrštavanje na dnevni red točke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva o okolnostima ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Münchenu, za koje Njemačka sumnjiči bivšeg agenta i čelnika Udbe Josipa Perkovića i traži izručenje. Zastupnici SDP-a su, naime, predložili da se povjerenstvo pozabavi okolnostima, organizatorima, počiniteljima te motivima ubojstva, kao i pitanjem zašto protiv osumnjičenika za to i slična politička ubojstva u Hrvatskoj nisu pokrenuti odgovarajući postupci, odnosno jesu li počinitelji i organizatori ubojstava štićeni i tko ih je štitio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju navode da presuda Krunoslavu Pratesu, koji je u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor za ubojstvo Đurekovića, upućuje na to da su tijelima javne vlasti u Hrvatskoj morale biti poznate činjenice o tom i drugim političkim ubojstvima. "Notorno je da ta tijela nisu ništa poduzela oko pitanja rasvjetljavanja ubojstava i sankcioniranja počinitelja, organizatora i naručitelja", tvrdi se u prijedlogu.

Gordan Jandroković (HDZ) ustvrdio je da se istražna povjerenstva po zakonu ne mogu osnivati o onome o čemu traje sudski postupak, a u Njemačkoj se vodi postupak protiv Perkovića. Jandroković je rekao da se HDZ ne protivi osnivanju povjerenstva, ali neka se njegov rad proširi na različite zločine počinjene u vrijeme komunističkog režima. Njegov stranački kolega Davorin Mlakar SDP-ov prijedlog nazvao je "pritiskom na pravosuđe, koje je po Ustavu samostalno, da sudi onako kako odgovara volji vladajućih".

I.BOŠNJAK/Media Servis

Vezani članci