Demografski put Hrvatske prema budućnosti

Vidi originalni članak
Hrvatska bi trebala ulagati u rođenje nove djece, koje bi kasnije educirala i odgajala za potrebe drugih država, tako nekako demografski plan obnove Hrvatske doživljavaju smušeni i neobrazovani političari. Sada se konačno netko dosjetio ideje da samo rađanje novih Hrvata je možda malo preskupi proces i da je jednostavnije zvati iseljene Hrvate da se vrate u Hrvatsku koja je sad gospodarski i ono najvažnije pravosudno uštimana.

Demograf Stjepan Šterc poručio je na tribini "Demografski put Hrvatske prema budućnosti", kako je povezivanje Hrvatske s iseljeništvom strateško pitanje za demografsku revitalizaciju i gospodarski razvoj. Naveo je Irsku, Island, Francusku i skandinavske zemlje kao primjere kako preokrenuti loša demografska kretanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada nam preostaje da svi zajedno ukazujemo na činjenicu da je demografsko pitanje odmah iza gospodarskog, najvažnije za opstanak i budućnost Hrvatske, štoviše da su demografska rješenja temelj svakog drugog razvitka, pa i gospodarskog, dodaje.

Negativna demografska kretanja, prirodni pad i iseljavanje, vode u urušavanje svih sustava u državi, zdravstvenog, mirovinskog, obrazovnog i sustava radne snage, zbog čega političari moraju shvatiti da ne postoji ništa važnije od tih pitanja, o kojima će ovisiti budućnost Hrvatske, rekao je Šterc. Istaknuo je da se demografska slika jedne zemlje mijenja kroz dva modela - revitalizacijskim modelom domicilne populacije i onim useljeničkim. Za Hrvatsku je sada sretna okolnost da ima bogato iseljeništvo, te bi ono sada moralo biti potencijal za demografsku revitalizaciju Hrvatske. Moramo se povezati s iseljeništvom, jer je to strateško pitanje, ne samo demografskog opstanaka, već i gospodarskog, poručio je Šterc.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, najavila je donošenje demografske strategije s programom svih demografskih mjera, istaknuvši da demografska zapuštenost traje od pedesetih godina prošlog stoljeća, ne može se riješiti u kratkom roku, ali se s nekim mjerama već kreće. Primjerice, kazala je, u Poreznoj upravi se primjenjuje porast neoporezivog djela dohotka ovisno o broju djece u obitelji, a slijede prijedlozi tog ministarstva da se ugradi u državni proračun da se ne oporezuju rodiljske naknade oca ili majke, da se delimitira drugi dio porodiljske naknade i slično.

Državni tajnik ministarstva demografije, demograf Marin Strmota naglasio je da negativni prirodni prirast traje četvrt stoljeća, iseljavanje dulje od sto godina, a slika je sada gora nego što se zna, jer statistike ne obuhvaćaju sve nove iseljenike.

Uređivanjem situacije u pravosuđu ostvario bi se jaki temelj za povratak iseljenih Hrvata. Neuređeno pravosuđe danas štiti loše gospodarstvenike, pokvarene političare i cijeli niz malverzacija, pa je sasvim razvidno da je pravosuđe usporilo napredak hrvatske na svim društvenim cjelinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li naši demografi uspjeti pritisnuti pravosuđe, ostaje da se vidi.

 

Vezani članci