Iseljenicima se u BiH raduju trgovci, ugostitelji, trgovci nekretninama i građevinari

žene, plaća, jamci, kredit, kina, gospodarstvo, Novac, prevara, Vlada ZHŽ, Novac, bankrot, proračun zhž, Zdenko Čosić, žiranti, Zakon, banka, kamate, uni kredit, prevara, zarada, lutrija, milijunaši, Livno, Tomislavgrad, devize, dug, štednja, MMF, dug, BIH, sramota, Hrvati, bogatstvo, bogataši, Tovarnik, Ravnateljstvo policije, na izlazu iz Hrvatske, zaplijena novca, granična kontrola, božićno čudo, selo, lutrija, frizer, mještani, euri, bogati, siromaštvo, posao, Novac, MMF, novac mmf, BIH, Grude, Novac, vraćanje, Grude, Novac, vraćanje, BIH, izbori, imovina, BIH, kamate, krediti, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa , Centralna banka BiH, BIH, kredit, jamac, vraćanje, gazda, najbolji šef, bonus zaposlenicima, tvrtka, dijaspora, BIH, Novac, prevara, internet, Novac, banke, mladenci, Tečaj eura , marke, BDP, Program javnih investicija, hrvatski turizam, hrvatsko gospodarstvo, MMF, novac mmf, korisnici kredita MMF-a, financije, Ustavni sud BiH, rastrošnost, financijska sreds

... iseljenika posjećuju domovinu. Milijunska dijaspora u najvećem broju bira kraj srpnja i kolovoz za "turistički" posjet BiH, piše Večernji list BiH.

Izvješća o gužvama na ulazu na sjevernim graničnim prijelazima dokaz su da je iseljenički val privremeno, dakako, krenuo natrag u BiH. Osim rođaka, dolasku bh. građana iz dijaspore raduju se i ovdašnji gospodarstvenici, a osobito trgovci i ugostitelji.

Bh. dijaspora godišnje pošalje u BiH između 2,5 i 3,5 milijardi KM, a što je 13% ukupnog bruto društvenoga proizvoda. Iznos nije kompletan s obzirom na to da statistika daje podatke o novcu poslanom preko bankovnih institucija.

Međutim, sredstva se šalju i preko rođaka, prijatelja ili nekim drugim kanalima, što znači kako je iznos mnogo veći od prikazanoga iz Centralne banke.

Različiti razlozi dolazaka

Iznos je nepotpun i zbog činjenice da ogromne količine novca iseljenici donesu sa sobom i tijekom godišnjih posjeta. Teško je procijeniti o kojem je iznosu riječ, ali može se pretpostaviti kako tijekom 10 do 20 dana boravka u BiH svaki iseljenik potroši minimalno 100 eura u trgovinama i ugostiteljskim objektima.

Mnogi dolazak iskoriste i za organizaciju vjenčanja, krštenja, rođendanskih proslava, pa je sigurno riječ o dodatnim višemilijunskim iznosima novca koji se uključuju u platni promet BiH zahvaljujući dijaspori, a koje službena statistika ne prepoznaje.

Zanimljivo je kako je, unatoč sve većem iseljavanju iz BiH i svojevrsnim razočaranjem stanjem u domovini, interes bh. građana za, makar i privremeni, povratak i pomoć rođacima u BiH u porastu.

Novac iz dijaspore za mnoge bh. građane je spas koji znači i preživljavanje. Tijekom prošle godine dijaspora je u BiH poslala 2,51 milijardu maraka, što je za 170,5 milijuna ili 7,2% više u odnosu na 2016. godinu.

Građevinci u zamahu

Postoji još jedna gospodarska grana u BiH čiji razvoj itekako ovisi o iseljeništvu. Intenzitet i vrijednost građevinskih radova se u ljetnim mjesecima povećavaju, djelomično i zahvaljujući ulaganjima dijaspore.

U seoskim sredinama je riječ o ulaganjima u obnovu i izgradnju privatnih objekata, svojevrsnih kuća za odmor, za koje neki od iseljenika vjeruju da će nakon odlaska u mirovinu ponovno postati njihovi stalni domovi.

U gradovima, pak, iseljenici masovno kupuju stanove, i to u novim zgradama kojih je sve više, posebno u većim gradskim središtima. Agenti za nekretnine tvrde kako iseljenici nerijetko kupuju i više stanova odjednom, pa je očito ovdje u pitanju i investiranje.

Za zemlju koja se godinama bori s političkom nestabilnosti, smanjenim priljevom izravnih stranih ulaganja i kontinuiranim odlaskom mladog i visokoobrazovanog stanovništva, ovakva pomoć dijaspore od golemog je značaja.