Ćelija Ante Gotovine - 1726 dana u pritvoru Haaškog suda

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Carla se namučila dok je Gotovinu privela na Sud: tvrdila je da Hrvatska ne surađuje, optuživala je domaće tajne službe i pojedine političare da mu pomažu u bijegu, a javno je prokazala i pojedine poduzetnike za financiranje optuženoga generala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko dana prije uhićenja Gotovina je lociran u Španjolskoj, a nakon lišavanja slobode 7. prosinca je proveo dva dana u pritvoru najluksuznijeg španjolskog zatvora Soto del Real, 40-ak kilometara od Madrida, gdje mu se dodatno provjeravao identitet.

Devetog prosinca je uz velike mjere osiguranja prebačen u pritvor Haaškog suda. Dakle, general se, računajući i današnji dan, u pritvoru nalazi točno 1726 dana. Pri dolasku u pritvor upoznat je s pravilima pritvorske jedinice, zatim je smješten u ćeliju veličine 15 četvornih metara. Gotovina je u trenutku uhićenja imao 12.000 eura gotovine uza sebe. Taj novac je oduzet i položen na račun. Ako se Gotovina oslobodi, moći će raspolagati tim novcem.

Pretpostavlja se da Gotovina i na drugim računima ima pohranjen novac. Čuvari su mu rekli da pažljivo koristi stvari u ćeliji, a da se svako namjerno oštećenje imovine naplaćuje. Gotovina je na korištenje dobio i “zadužio” krevet, stol, police, ormar, zahodsku školjku, umivaonik, televizor i interfon za komunikaciju sa stražarima dok je ćelija zaključana, piše slobodna dalmacija.

Ćelije u kojima su smješteni pritvorenici nalaze se u više različitih krila, a svaka, pa tako i Ante Gotovine, ima pristup zajedničkom hodniku. Rekli su mu da ima i pravo na posebne prostorije za posjete koje pritvorenici mogu rezervirati za poverljive sastanke sa svojim odvjetnicima, a ima i pravo na intimno druženje s Dunjom Gotovinom.

Rečeno mu je i da ako se želi sastajsatii sa suprugom Dunjom Gotovinom ili s nekim od prijatelja, to treba unaprijed zatražiti i onda će mu se posjet odobriti ili ne. Pritvorenici u svakom od krila imaju pristup zajedničkom prostoru za rekreaciju, u kojem mogu pripremati jela i ostvarivati međusobnu interakciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovina se družio i sa Srbima, Muslimanima, a stvorena su i velika prijateljstva. Hrvatskom generalu je rečeno da ima priliku pohađati obrazovne i programe radne terapije, a mogao je besplatno učiti i napredni engleski jezik, kao i pohađati tečaj iz informatike, slikarstva i sl.

Haaški sud je angažirao i instruktore koji pritvorenicima pomažu u teretani, a omogućena im je i fizikalna terapija, a tu je i bolnička ambulanta, koju Gotovina i nije tako često koristio. Iz izvora bliskih Haaškom sudu doznali smo da je Gotovini najčešći posjetitelj jedan svećenik, kao i supruga Dunja. R.S.

Vezani članci