Ćelija Ante Gotovine - 1726 dana u pritvoru Haaškog suda

koncert, Ante Gotovina, Ante Gotovina, dr. Franjo Tuđman, akcija oluja, Srbija, Bošnjaci, Hrvati, Zločin, jna, branitelji, genocid, Međunarodni sud pravde ICJ, Ante Gotovina, ustaše, Hrvati

Carla se namučila dok je Gotovinu privela na Sud: tvrdila je da Hrvatska ne surađuje, optuživala je domaće tajne službe i pojedine političare da mu pomažu u bijegu, a javno je prokazala i pojedine poduzetnike za financiranje optuženoga generala.

Nekoliko dana prije uhićenja Gotovina je lociran u Španjolskoj, a nakon lišavanja slobode 7. prosinca je proveo dva dana u pritvoru najluksuznijeg španjolskog zatvora Soto del Real, 40-ak kilometara od Madrida, gdje mu se dodatno provjeravao identitet.

Devetog prosinca je uz velike mjere osiguranja prebačen u pritvor Haaškog suda. Dakle, general se, računajući i današnji dan, u pritvoru nalazi točno 1726 dana. Pri dolasku u pritvor upoznat je s pravilima pritvorske jedinice, zatim je smješten u ćeliju veličine 15 četvornih metara. Gotovina je u trenutku uhićenja imao 12.000 eura gotovine uza sebe. Taj novac je oduzet i položen na račun. Ako se Gotovina oslobodi, moći će raspolagati tim novcem.

Pretpostavlja se da Gotovina i na drugim računima ima pohranjen novac. Čuvari su mu rekli da pažljivo koristi stvari u ćeliji, a da se svako namjerno oštećenje imovine naplaćuje. Gotovina je na korištenje dobio i “zadužio” krevet, stol, police, ormar, zahodsku školjku, umivaonik, televizor i interfon za komunikaciju sa stražarima dok je ćelija zaključana, piše slobodna dalmacija.

Ćelije u kojima su smješteni pritvorenici nalaze se u više različitih krila, a svaka, pa tako i Ante Gotovine, ima pristup zajedničkom hodniku. Rekli su mu da ima i pravo na posebne prostorije za posjete koje pritvorenici mogu rezervirati za poverljive sastanke sa svojim odvjetnicima, a ima i pravo na intimno druženje s Dunjom Gotovinom.

Rečeno mu je i da ako se želi sastajsatii sa suprugom Dunjom Gotovinom ili s nekim od prijatelja, to treba unaprijed zatražiti i onda će mu se posjet odobriti ili ne. Pritvorenici u svakom od krila imaju pristup zajedničkom prostoru za rekreaciju, u kojem mogu pripremati jela i ostvarivati međusobnu interakciju.

Gotovina se družio i sa Srbima, Muslimanima, a stvorena su i velika prijateljstva. Hrvatskom generalu je rečeno da ima priliku pohađati obrazovne i programe radne terapije, a mogao je besplatno učiti i napredni engleski jezik, kao i pohađati tečaj iz informatike, slikarstva i sl.

Haaški sud je angažirao i instruktore koji pritvorenicima pomažu u teretani, a omogućena im je i fizikalna terapija, a tu je i bolnička ambulanta, koju Gotovina i nije tako često koristio. Iz izvora bliskih Haaškom sudu doznali smo da je Gotovini najčešći posjetitelj jedan svećenik, kao i supruga Dunja. R.S.