Ante Madunić pobjegao u BiH?

Vidi originalni članak
Trebao je biti izručen iz Njemačke temeljem naloga Županijskog suda u Splitu, nakon uhićenja polovinom prosinca u Muenchenu, ali i ovaj put izbjegao je Remetinec.

Prije negoli je uhidbeni nalog stigao Nijemcima, došlo im je rješenje o ukidanju pritvora na temelju kojega je Madunić i uhićen. Problem je što se to dogodilo po rješenju o pritvoru i tjeralici Općinskog suda u Splitu u postupku u kojem je Madunić bio uvjetno osuđen zbog nepokretanja stečaja. U međuvremenu je povukao prigovor na uvjetnu kaznu, te su odluka o pritvoru i tjeralica morale biti opozvane. Tako su nestali razlozi zadržavanja u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da spriječi Madunićev izlazak na slobodu, Županijski sud u Splitu raspisao je europski uhidbeni nalog. Protiv Madunića je, naime, osim postupka na Općinskom sudu u Splitu proveden i postupak koji je pokrenuo Ivo Cuzzi, jedan od prevarenih stanara.

U tom postupku 2012. Madunić je pravomoćno osuđen na Županijskom sudu u Splitu na godinu zatvora. Pobjegao je u BiH, dobio državljanstvo i zatražio izdržavanje kazne u Bosni. Kazna mu je ondje prepolovljena, uz mogućnost da je isplati u novcu. U međuvremenu je drugi stupanj u BiH potvrdio presudu splitskog suda na godinu zatvora. Splitski sud nadležan je i za izvršenje kazne. No, zahtjev za izručenje stigao je u Njemačku prekasno: Madunić je vjerojatno već u Bosni, koja nije članica Unije te je ne obvezuje uhidbeni nalog.

K. M.B./Slobodna Dalmacija

Vezani članci