Oslobađajuća presuda sudskim policajcima Barbariću i Bariću zbog bijega Knezovića

Oslobađajuća presuda sudskim policajcima Barbariću i Bariću zbog bijega Knezovića
Optužnicom Županijskog tužiteljstva Široki Brijeg optuženima je stavljeno na teret da su dana 6. listopada 2009. godine u prostorijama Sudske policije, kao djelatnici Sudske policije u Županijskom sudu Široki Brijeg, omogućili bijeg osumnjičeniku Oliveru Knezoviću, koji je lišen slobode zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva navijača Sarajeva Vedrana Puljića. Treća je to presuda policajcima koji su prethodna dva puta bili osuđivani na po pet mjeseci zatvora, ali su te presude Općinskog suda ukidane nakon žalbi branitelja optuženih, odvjetnika Nade Dalipagić i Žarka Zeljke.

Branitelji su u žalbama tvrdili da je Općinski, odnosno prvostupanjski sud svoje odluke zasnivao na pretpostavkama, a ne izvedenim dokazima.

Županijski sud je u oba slučaja uvažavao žalbe odvjetnika i nakon druge ukinute presude odlučio da se glavna rasprava održi pred drugostupanjskim sudom.

Drugostupanjski sud je ispitujući prvostupanjske presude u granicama žalbenih prigovora branitelja odlučio ukinuti presude u oba navrata.

Najprije je rješenjem od 15. listopada 2013. godine dana uputa prvostupanjskom sudu, a u ponovnom postupku taj sud nije postupio niti po jednoj uputi, naprotiv, uporno je prvostupanjski sud činio bitne povrede odredaba kaznenog postupka, prekoračio optužbu i stavljao u radnje optuženika nešto što im nije stavljeno optužnicom.

Utvrđeno je također da je prvostupanjski sud svoju odluku zasnovao na nezakonitim dokazima i da je na taj način počinjena bitna povreda odredaba kaznenog postupka. Presuda Županijskog suda u Livnu sada je konačna.

dnevni list