Hrvatska zajednica proslavila dan rođenja bana Jelačića u Petrovaradinu i Novom Sadu

Vidi originalni članak
...što više zbliže i bolje upoznaju, istaknuo je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) dr. Slaven Bačić prilikom proslave obljetnice rođenja bana Josipa Jelačića, što je ujedno i jedan od četiriju službena praznika hrvatske zajednice u Srbiji.

Najprije je održana svečana sveta misa u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu. Nakon nje, u Amfiteatru na SPENS-u u Novom Sadu, održan je prigodni kulturno-umjetnički program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je da se viđamo, razmjenjujemo iskustva i upoznajemo, veli Slaven Bačić.

«Mislim da se mi međusobno nedovoljno poznajemo. Na ovakvim se događanjima viđamo s vremena na vrijeme. Ovdje su došli Šokci i Šokice pjevati nam, tu su i tamburaši iz Subotice, tako da se malo po malo upoznajemo. Nažalost, u Petrovaradinu se sastav stanovništva veoma izmijenio, osobito nakon posljednjega rata. I koliko god da sam ponosan na crkvu u Podgrađu, koja je podignuta u baroknom stilu, velika je i bogata, istodobno sam i tužan kada vidim koliko je sada malo vjernika u njoj i da je ipak malko zapuštena. Na ploči koja je na vanjskom zidu, vidi se da ju podižu žitelji Petrovaradina u čast kralja Tomislava, no takvih je tragova sve manje i manje. Ipak, i tamo i u Novom Sadu ima tragova obitavanja Hrvata, no nisu baš poznati.»

Direktorica Ureda za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da Vlada Srbije visoko na listi prioriteta ima poštivanje, unapređenje i zaštitu ljudskih prava i prava nacionalnih zajednica koje u Srbiji žive.

«Srbija je iz toga razloga i potpisnica većine međunarodnih ugovora koji se odnose na zaštitu i unapređenje ljudskih prava. Također smo potpisnici većeg broja bilateralnih sporazuma, a jedan od njih je potpisan i s Hrvatskom. Na tom temelju funkcionira i Mješoviti međuvladin odbor gdje sam ja ispred srbijanske strane kopredsjedavajuća. Vjerujem da će aktivnosti ovoga odbora u predstojećem razdoblju pridonijeti poboljšanju položaja naših nacionalnih manjina u obje države i unapređenju bilateralnih odnosa. Nadam se da ćemo se prilikom proslave blagdana sljedeće godine svakako moći pohvaliti rezultatima koje je Međuvladin mješoviti odbor postigao u svom radu.»

Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić podsjetio je da je toga dana i hrvatski predsjednik Ivo Josipović bio u posjetu Srbiji, te da se nada kako će time napokon biti stavljena točka na «stigmu» koja prati odnose dviju država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đurić je izrazio nadu da će uskoro biti riješen i problem obrazovanja Hrvata u Srbiji, odnosno udžbenika za osnovne i srednje škole na hrvatskom jeziku, koji ni nakon 12 godina od uvođenja hrvatskog jezika u škole nisu osigurani.

Svečanosti proslave praznika prisustvovali su dužnosnici vlada obiju zemalja, pokrajinske vlasti, kao i predstavnici lokalnih samouprava te medija.

radiosuboticadanas.info

Vezani članci