Hrvatska zajednica proslavila dan rođenja bana Jelačića u Petrovaradinu i Novom Sadu

Petrovaradin, Novi Sad, obljetnica, Ban Jelačić
...što više zbliže i bolje upoznaju, istaknuo je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) dr. Slaven Bačić prilikom proslave obljetnice rođenja bana Josipa Jelačića, što je ujedno i jedan od četiriju službena praznika hrvatske zajednice u Srbiji.

Najprije je održana svečana sveta misa u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu. Nakon nje, u Amfiteatru na SPENS-u u Novom Sadu, održan je prigodni kulturno-umjetnički program.

Važno je da se viđamo, razmjenjujemo iskustva i upoznajemo, veli Slaven Bačić.

«Mislim da se mi međusobno nedovoljno poznajemo. Na ovakvim se događanjima viđamo s vremena na vrijeme. Ovdje su došli Šokci i Šokice pjevati nam, tu su i tamburaši iz Subotice, tako da se malo po malo upoznajemo. Nažalost, u Petrovaradinu se sastav stanovništva veoma izmijenio, osobito nakon posljednjega rata. I koliko god da sam ponosan na crkvu u Podgrađu, koja je podignuta u baroknom stilu, velika je i bogata, istodobno sam i tužan kada vidim koliko je sada malo vjernika u njoj i da je ipak malko zapuštena. Na ploči koja je na vanjskom zidu, vidi se da ju podižu žitelji Petrovaradina u čast kralja Tomislava, no takvih je tragova sve manje i manje. Ipak, i tamo i u Novom Sadu ima tragova obitavanja Hrvata, no nisu baš poznati.»

Direktorica Ureda za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da Vlada Srbije visoko na listi prioriteta ima poštivanje, unapređenje i zaštitu ljudskih prava i prava nacionalnih zajednica koje u Srbiji žive.

«Srbija je iz toga razloga i potpisnica većine međunarodnih ugovora koji se odnose na zaštitu i unapređenje ljudskih prava. Također smo potpisnici većeg broja bilateralnih sporazuma, a jedan od njih je potpisan i s Hrvatskom. Na tom temelju funkcionira i Mješoviti međuvladin odbor gdje sam ja ispred srbijanske strane kopredsjedavajuća. Vjerujem da će aktivnosti ovoga odbora u predstojećem razdoblju pridonijeti poboljšanju položaja naših nacionalnih manjina u obje države i unapređenju bilateralnih odnosa. Nadam se da ćemo se prilikom proslave blagdana sljedeće godine svakako moći pohvaliti rezultatima koje je Međuvladin mješoviti odbor postigao u svom radu.»

Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić podsjetio je da je toga dana i hrvatski predsjednik Ivo Josipović bio u posjetu Srbiji, te da se nada kako će time napokon biti stavljena točka na «stigmu» koja prati odnose dviju država.

Đurić je izrazio nadu da će uskoro biti riješen i problem obrazovanja Hrvata u Srbiji, odnosno udžbenika za osnovne i srednje škole na hrvatskom jeziku, koji ni nakon 12 godina od uvođenja hrvatskog jezika u škole nisu osigurani.

Svečanosti proslave praznika prisustvovali su dužnosnici vlada obiju zemalja, pokrajinske vlasti, kao i predstavnici lokalnih samouprava te medija.

radiosuboticadanas.info