Uvodi se licenca za obavljanje prometa nekretninama

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U cilju smanjenja crnog tržišta nekretninama, krajem prošle godine usvojen je i Zakon u posredovanju u prometu nekretninama kojim je Gospodarska komora FBiH dobila javnu ovlast za certificiranje, odnosno izdavanje licenci za one koji se žele baviti tim poslom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će Komora provoditi nastavu, odnosno izobrazbu i ispite za sve one koji žele prometovati nekretninama, a u prvom valu očekuje se oko 300 prijavljenih pravnih i fizičkih osoba.

"Pripremili smo sve zakonske i podzakonske akte, pravilnik, stručna povjerenstva, a radit ćemo paralelno u Sarajevu i Mostaru i mislimo da će se negdje oko 300 subjekata u prvom valu prijaviti za ovaj dio polaganja", kazao je potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić.

Istaknuo je kako su nastojali zajedno s Federalnim ministarstvom trgovine donijeti ovaj zakon u cilju smanjenja crne zone u prometovanju nekretninama i pritom najavio registar svih licenciranih subjekata koji bi trebao biti dostupan već u četvrtom mjesecu na web stranicama Komore i Ministarstva trgovine FBiH.

"Zemlje okruženja već to imaju. Mi smo na neki način gledali kako to rade Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Slovenija i mislim da je taj model jako dobar. Prilagodili smo ga našim uvjetima, on je evo krenuo i mislim da ćemo i taj dio izvesti iz sive, odnosno crne zone u toj grani gospodarstva", naglasio je Šantić u razgovoru za Fenu.

Vezani članci