Skandinavac za sat zaradi kao radnik u BiH dnevno

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

... višom od 400 eura, mora raditi čitav radni dan. Do ovih podataka došlo se na osnovi najnovijeg izvješća Eurostata, koji se odnosi na bruto cijenu rada, a koji pokazuje da je prosječna bruto satnica u BiH i do osam puta manja nego u razvijenim europskim zemljama.Razlika u satnicama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su satnice najbolje u Danskoj i Norveškoj, gdje iznose 25 eura, a najmanje u Rumunjskoj dva i Bugarskoj 1,50 eura, dok u Bosni i Hercegovini prosječna bruto satnica iznosi oko 3,5 eura. Naime, prosječne bruto satnice dobivaju se tako što se prosječna bruto plaća, koja u Bosni i Hercegovini iznosi 1300 maraka podijeli sa 176, prosječnim brojem radnih sati. Satnica je, međutim, izražena u bruto iznosu pa nema podataka kolika je neto cijena rada i iznos plaćenih poreza.

Razlika u plaćama između Skandinavaca i ostalih, posebice balkanskih zemalja je ogromna. Međutim, razlika u standardu nešto je blaža, nakon što se vrijednost plaća iskaže kroz količine robe i usluga koje mogu biti kupljene na tržištu. Skandinavske zemlje su zbog visokih poreza i politike koja polazi od toga da oni koji imaju više, plaćaju veće poreze, prilično visoke za putnike namjernike s juga i JI Europe.

Eurostat navodi da, ako se uzme u obzir kupovna moć Danaca, oni ne žive 17, nego 5 puta bolje od Bugara. Mesud Lakota, tajnik Udruge za zaštitu prava potrošača Bosne i Hercegovine, kazao je da su radnici BiH na samoj margini kada su u pitanju primanja i ono što se za taj iznos plaća mogu kupiti. - Što se može kupiti za 3,5 eura i kako se od takve satnice može živjeti.

Najniže plaće

To je sramota, najgore je što te najniže plaće i satnice imaju najsiromašniji radnici koji rade u uslužnim djelatnostima, koji nemaju ni blagdana ni prava - tvrdi tajnik Udruge za zaštitu potrošača Lakota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list

Vezani članci