Reagiranje Udruge malih dioničara Dial: Za situaciju u Aluminiju najodgovornija je Vlada FBiH

Vidi originalni članak

Ispred udruge DIAL još jedanput ćomo pokušati ukazati Vam na Vaše ovlasti i odgovornosti u provedbi financijske konsolidacije i pokretanja proizvodnje u Aluminiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je ujedno i odgovor na Vaše (Uprava) izrečene navode objavljene u portalu Bljesak info a vezane za pripremanje otkaza za 500 radnika Aluminija. Još jedanput ističemo da ovaj N.O. i Uprava nemaju suglasnost Vlade F BiH i vlasnika Društva za poduzimanje mjera kod otpuštanja radnika .

Istina je da ste Vi službeni organi Aluminija ali Vaše mjere i planovi su bez odluke Vlade F BiH i vlasnika Društva zato jer:

1. Ponovno pokretanje proizvodnje u Aluminiju, poslije nasilnog gašenja odvija se u sklopu Odluke Vlade o financijskoj konsolidaciji. Prvi rok je tekao od 25.10.2018 do 10.07.2019. Vlada daje novi rok za financijsku konsolidaciju u trajanju od 6 mjeseci. Podsjećamo Vas da Vlada daje nalog Financijskoj policiji i Poreznoj upravi za utvrđivanje činjeničnih stanja itd, zatim daje suglasnost za reptogram duga prema EP HZ HB Mostar.

Po Odluci Vlade za provedbu financijske konsolidacije osnovu čini Elaborat-Plan koji treba pokazati da li se Aluminij može revitalizirati, kako i kojem razdoblju, sa kojim sredstvima, ljudima itd i sve to uz koordinaciju Resornog ministarstva energije rudarstva i industrije. Pitamo Vas da li su Vlada F BiH i vlasnici odobrili Vaš plan revializacije-restrukture? Znamo da nisu te znamo da to treba odobriti Skupština Društva.

2. Po nasilnom gašenju tvornice Aluminij nastala je ogromna materijalna šteta na imovini Društva. Vlada F BiH i vlasnici Drušva trebaju znati kolika je ta šteta , razmotriti uzroke njenog nastanka i imati utvrđeno sadašnje stanje imovine i sl. Do danas od Vas nemamo utvrđenu materijalnu štetu i bilance stanja imvine Društva i sl. Ova Uprava i N.O. bez suglasnosti Vlade F BiH i vlasnika ne mgu vršii i poduzimti aktivnosti na imovini Društva jer je o suprotno Zakonu i Statutu Društva. „Najveća imovina Društva“ je stručna i sposobna radna snaga pa se ona posebno ne može rastakati bez suglasnosti Vlade F BiH i vlasnika jer se radi o cjelvitim mjerama u sklopu jedivsveng projekta financijske konsolidacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. I ovaj put ističemo da sadašnji N.O. i Uprava nemaju naše povjerenje jer:
- niste proveli Odluku Vlade o financijskoj konsolidaciji od 25.10.2018 odnosno propustili ste je realizirati od donošenja Elaborata do neiskorištavanja oslobđenih obrnih sredsava po odgodi plaćanja na 120 dana (cca 50 mil KM) i niste reagirali na ugovorenu cijenu el. energije sa JP HZ HB od 76€ /MWh jer je tržna cijena bila daleko manja čime je nanešena šteta Drušvu.
- nasilno gašenje firme se desilo a da niste poduzeli sve mjere da do toga ne dođe iako ste imali suglasnost V F BiH o snabdjevanju Aluminija el. energijom od EP HZ HB za cijelu 2019 godinu kao i potpisan ugovor za 2019 g (Odluka Skupštine EP HZ HB).
- Po izvršenom gašenju tvornice nije izvršen popis imovine i uvrđena nastala šteta i odgovornost i sl.
- Niste u proteklom radoblju od 2 mjeseca od gašenje tvornice učinili adekvatne pripreme za ponovno pokretanje proizvodnje. Obećali ste pokrenuti proizvodnju u Ljevaonici 01.09.2019 i to niste učinili a što smo Vam kazali u prijašnjem pismu.

Ovo bi bio samo dio razloga zašto smo protiv Vaših mjera a posebno jer nisu usklađene Zakonu i Statutu Društva i jer nemate suglasnost Vlade F BiH i vlasnika Društva. A također niste ni stručni moralno kapacitirani da vodite prcese ponovnog pokretanja proizvodnje u Aluminiju. (moralna obveza bi bila da podnesete ostavke)

4. Naša udruga podržava samo cjelovit plan takozvanog rješavanja radne snage u budućem projektu revitalizacije Aluminija i uz suglasnost Vlade F BiH i vlasnika.
Ne može se određenoj skupini radnika davati pravo na rad, a drugima uskraćivati. I ovi drugi treba da čuju od Vlade FBiH, vlasnika i sindikata kada će moći početi raditi prije slanja kući - na biro ili ćemo ih nepovratno izgubiti. Da nema pravog plana revitalizacije potvrđuje i činjenica da se uopće ne koristi institut čekanja radnika na posao (zakon o radu). Izostaje ono osnovno ili prvo da radnicima treba uplatiti neuplaćene poreze i doprinose za proteklo razdoblje a ne tražiti od njih da pristanu na sporazumne raskide ugovora i sl. Aktivnosti oko radnika po nama ne odvijaju se cjelovito i bez izvijesnosti za 500 radnika i bez suglasnosti V F BiH i vlasnika i kao takve štetne su i za radnike, Aluminij, Vladu i vlasnike Društva.

5. Na kraju, ne iznenađuje nas Vaš nerad, samovolja i kršenje Zakona, već Vlada F BiH koja sve ovo zna, zna i kako rješiti, gleda i zasad ništa ne poduzima a ovi procesi odoše daleko, moglo bi se reći skoro u nepovrat.

I dalje stojimo pri svome stavu koji smo više puta isticali, a to je da je pravo i odgovornost za situaciju u Aluminiju d.d. na Vladi F BiH, stoji u priopćenju Udruge malih dioničara Aluminij Dial, koje potpisuje predsjednik Zlatko Topić.

Vezani članci