Duljko Hasić: Federalnom budžetu prijeti kolaps

Vidi originalni članak

... stabilnosti, kako fiskalne, tako i monetarne, izjavio je ekonomski analitičar Duljko Hasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističući da će naredne godine ukupni dug koji FBiH mora vratiti dostići oko milijardu maraka, Hasić je upozorio da sredstava u budžetu nema, niti se, u ionako složenoj političkoj strukturi u ovom entitetu, ne čine nikakvi pomaci, rezovi, niti racionalizacija u trošenju sredstava.

On je istakao da je do sada vladao lažni optimizam političara koji su tvrdili da nema krize, da je situacija povoljna, a kada je nestalo novca u budžeta upozoravaju da je situacija alarmantna i da će doći do kolapsa, a ekonomija FBiH pretrpjeti ogormne štete koje mogu izazvati velike posljedice.

Međutim, kaže Hasić, ukoliko se napravi rezime za šest mjeseci prošle i ove godine primjetna je vidljiva dubioza i ponor u koji je gurnuta domaća ekonomija, pogotovu u FBiH.

"Sa ekonomskom krizom ona se pogoršavala iz godine u godinu i došlo je do situacije da je izgubljeno više desetina radnih mjesta. Nažalost, nije izgubljeno u administraciji ili budžetskih korisnika, već prvenstveno u proizvodnji", naveo je ekonomski analitičar u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Karakteristično je, upozorio je on, da uprkos nečinjenju na poboljšanju situacije međunarodne finansijske institucije i dalje finansiraju ne samo Federaciju, nego i BiH odobravajući velike kredite i na taj način povlače ovaj entitet u veliko dužničko ropstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, umjesto da rade na štednji i racionalizaciji, vlasti se zadužuju i žive prvenstveno na kreditu.

"Potpuno 'okrenute glave' odgovorni ljudi u FBiH posmatraju situaciju, a to može dovesti do potresa u ovom dosta krhkom ekonomskom, ali i političkom stanju", upozorio je Hasić.

On je podvukao da se moraju napraviti rezovi i smanjiti javna potrošnja, kako bi se počelo praviti bilo šta pozitivno.

"Ogromna zaduženja vezana su za trezorske zapise, za izdate obveznice, po osnovu ino-duga, ali i po osnovu unutarnjeg duga", naveo je Hasić.

On je konstatovao da BiH mora omogućiti privrednim subjektima bolji poslovni ambijent i priliku da se ulaže u zemlju.

"Do sada su vrata zatvorena, a prilike za ulaganje u okruženju su daleko povoljnije. Sa ulaskom Hrvatske u EU postavlja se pitanje kako dalje, s obzirom da dosta naših roba poslije 1. srpnja neće moći preći granicu", dodao je Hasić.

SRNA

Vezani članci