Zbrinjavanje opasnog otpada

Vidi originalni članak

Nažalost na temelju dosadašnjeg iskustva pokazalo se kako malo ljudi vodi o tome računa počevši od pojedinca, običnog čovjeka do puno opasnijih kompanija koje proizvode veće količine smeća i na taj način direktno utječu na sve klimatske promjene koje se događaju.
Opasan otpad je samo jedna stavka cijele te priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je opasan otpad? On podrazumijeva sve tvari koje u sebi imaju sljedeća svojstva: eksplozivnost, toksičnost, kancerogenost, mogućnost otpuštanja otrovnih plinova, zapaljivost i nadražljivost.

Prema Zakonu o otpadu došlo se do zaključka kako je sve veća količina otrovnog otpada i koliko je nepohodno pobrinuti se za njegovo zbrinjavanje jer su štetna djelovanja sve brojnija i ono najgore, dugotrajnija.

Otpadi poput komunalnog, industrijskog i elektroničnog postaju opasna tek ako u sebi sadrže jedno od već navedenih svojstava. Tek onda postaju prava prijetnja ne samo okolišu nego i samom čovjeku. Dolazi do negativnog utjecaja na njegovo zdravlje.

Prilikom postupanja s otpadom potrebno je pridržavati se Pravilnika o vrstama otpada, a u slučaju ako se primjeti štetno djelovanje istih treba utvrditi prema istom pravilniku, nakon čega slijedi ispitivanje kemijsko-fizikalnih svojstava.

Ispitivanje provode nadležne institucije koje imaju sve potrebno, poput stručnog osoblja kojima je suglasnost i odobrenje izdalo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svatko od nas ima dužnost u slučaju ako primjeti opasan otpad u svojoj blizini prijaviti to nadležnim institucijama kao i svako nepravilno postupanje s istim otpadom. Osim toga dužni smo ga posebno odvajati i prosljediti dalje na recikliranje.

Zanima li vas možda koji je to opasan otpad koji nalazimo u svakodnevnom životu? To su uglavnom baterije, boje, ljepila, tinta i razne fotografske kemikalije. Nije nepoznanica kako su baterije najčešća vrsta takvog otpada u svakom domaćinstvu.

Nemojte biti lijeni nego se potrudite rješiti baterija na ispravan način, a u skoro svakom naselju postoje za to predviđene kante u koje se odlaže spomenuti otpad. Imaju ih čak i pojedini dućani.

ekologija.com

Vezani članci