Jahting prostitucija vrlo je uhodana u Italiji i Španjolskoj, a sada uzima maha i u Hrvatskoj, na što je svoje državljane pred početak turističke sezone upozorio i američki State Department.

Profil djevojaka koje pružaju seksualne usluge na jahtama na hrvatskom Jadranu vrlo je raznolik: od domaćih amaterki do profesionalki iz uvoza. Riječ je o vrlo dobro organiziranom i unosnom biznisu koji vode makroi iz Zagreba, a oni ne dopuštaju da im se u posao miješa lokalna ekipa. Navodno imaju podizvršitelje u Rijeci, Splitu, Makarskoj i Dubrovniku.

Djevojke se u vrijeme turističke špice dovodi iz Zagreba, Beograda, Sarajeva, Banjaluke, pa i iz Slovenije. Ponegdje se uključe i cure iz Dalmacije, ponajviše iz Splita, koje se time inače ne bave cijele godine. Mnoge od njih svakodnevno rade kao prodavačice po buticima ili konobarice u kafićima, no s mjesečnom plaćom od dvije do tri tisuće kuna sigurno si ne bi mogle priuštiti skupu šminku, cipele, dizajnerske torbice i slične statusne simbole.
Pravila o podjeli honorara između 'jahtašica' i njihovih makroa variraju od slučaja do slučaja: one koje su dulje u poslu i dobro odrađuju zadatke obično su bolje nagrađene, uglavnom polovicom bruto iznosa naplaćenog od klijenata. No ima i onih koje uspiju izvući tek petstotinjak kuna dnevno, iako njihov svodnik na njima zaradi deseterostruko više.