PREDMET ORKA Kako su optuženi plinom raznosili bankomate i odnijeli pola milijuna maraka

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nakon što se Rahman Begluk (32) prvooptuženi u slučaju poznatom kao „Orka“, odnosno za organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama, nagodio s Tužiteljstvom Hercegovačko-neretvanske županije te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina, jučer je saslušanjem svjedoka nastavljen glavni pretres protiv Joze Markića (36), Alena Begluka (35) i Enisa Mandala (35),

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnicom je bilo obuhvaćeno 12 osoba, a osam njih se nagodilo s Tužilteljstvom HNŽ. Svi oni se terete da su od 2014. godine do rujna 2019. godine počinili više od 20 razbojništva i teških krađa, piše Avaz.

Među njima je i razbojništvo benzinske pumpe „Ina“ na Bijači, počinjeno u svibnju 2019. godine, o čemu je jučer svjedočio Marin Šimunović. On je u to vrijeme bio uposlenik pumpe, koji je pred Sudskim vijećem Županijskog suda u Mostaru kojim predsjedava Elis Sultanić govorio o okolnostima tog događaja. Svjedok je naveo da je tada pretprio strašni šok i da, praktično, od tada ne radi te da još posjećuje psihijatra.

Također, Tužiteljstvo je pozvalo Semira Abazu koji je potvrdio da je telefonski komunicirao s Alenom Beglukom u razdoblju kada su vođeni presretnuti razgovori.

Među svjedocima je bio i Azmir Omerović vodeći specijalista za fizičko-tehničku zaštitu at UniCredit banke, koji je opisivao način pljačke bankomata ove banke u krugu tržnih centara „Robot“ i „Bingo“ na Bišću Polju u Mostaru, Hadžićima i Kupresu.

„Modus operandi“ je , kazao je, u svim slučajevima bio isti, odnosno, korištenjem plina i to na prilično stručan način. U dva slučaja su, kazao je, imali sreću, budući da je hard disk ostao neoštećen te su na licu mjesta mogli vidjeti videozapis. U ova četiri slučaja optužena ekipa je otuđila skoro pola miliona maraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je potvrdio da su nakon uhićenja ove ekipe imali samo jedan slučaj raznošenja bankomata u Fejićevoj ulici u Mostaru i to neuspio, upotrebom dinamita, a ne plinskom metodom.

Vezani članci