Zbog vrlo loše regionalne ceste koja povezuje Mostar i Čitluk, GP Bijača mjesto 'duhova'

Vidi originalni članak
...da koriste granične prijelaze Bijača, Zvirići i Crveni Grm u Ljubuškom. Na tim prijelazima, kako je za Oslobođenje kazala Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH, nema gužvi.

Više traka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne preporučujemo građanima da idu na Granični prijelaz Doljani. Riječ je o iznimno frekventnom prijelazu u ljetnom periodu. Tu imamo višesatna zadržavanja, jer prijelaz Doljani infrastrukturno ne odgovara potrebama koje imamo. Tu nemamo više ulaznih i izlaznih traka, kako bi se mogao podnijeti promet bez stvaranja gužvi", izjavila je Dujković, te naglasila kako se, unatoč gužvama i višesatnom čekanju, granična kontrola mora izvršavati.

Tako se, prema izvještaju BIHAMK-a, u Doljanima čeka oko sat na ulazak u Hrvatsku, dok se pola sata čeka na ulazak u BiH. Dujković je izjavila kako zbog toga iz Granične policije apeliraju na građane da koriste druge, alternativne granične prijelaze na jugu zemlje.

"Savjetujemo putnicima da koriste granične prijelaze Zvirići, Prud i posebno Bijaču, koja je suvremeno opremljen granični prijelaz. Bijača je posebno pogodna ako se putuje ka sjeveru Hrvatske. Na Bijači nema gužve, jer je to infrastrukturno najsavremeniji prijelaz u BiH. Problem je što se taj prijelaz ne koristi u punom kapacitetu", istaknula je Dujković.

Granični prijelaz Bijača u Ljubuškom je, pak, često nazivan "nevidljivim", jer putnici jednostavno nemaju naviku koristiti ga. Jedan od razloga za to je i činjenica da se Doljani nalaze na magistralnom putu M-17, dok se do Ljubuškog, odnosno Bijače, mora putovati vrlo lošom regionalnom cestom koja povezuje Mostar i Čitluk.

Alternativa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo raditi preusmjeravanje prometa iz Doljana na Bijaču, jer su ta dva prijelaza udaljena više od 40 minuta vožnje", izjavila je Dujković.

S druge strane, granični prijelaz u Gabela-Polju je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju izgubio karakter međunarodnog graničnog prijelaza. Danas u Gabela-Polju granicu mogu prijeći samo ljudi koji stanuju u pograničnom pojasu između BiH i Hrvatske.

"Ovakve gužve u Doljanima se stvaraju, između ostaloga, jer je prijelaz u Gabela-Polju postao prijelaz za pogranični promet. To nam je bio najadekvatniji alternativni prijelaz Doljanima. No, sada imamo Zviriće, Bijaču, Prud i Crveni Grm. Apelirali smo na autobusne prijevoznike da koriste Bijaču, a ne Doljane. No, i dalje imamo gužve, jer moramo vršiti kontrolu osoba i vozila koja ulaze i izlaze iz BiH", kazala je Dujković.

Inače, granični prijelazi u Doljanima i Gradišci su jedina dva prijelaza između BiH i Europske unije preko kojih se mogu prevoziti sve vrste roba.

Vezani članci