ZAŠTO NITKO NE DJELUJE? Vlasti jedni druge zadužuju da reagiraju, a do tada sve izgori

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj, telefonski održanoj sjednici, upoznala se sa Informacijom o požarima na području Federacije Bosne i Hercegovine koju je pripremila Federalne uprave civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U informaciji je navedeno da se na području Federacije Bosne i Hercegovine, i to na području Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovčke i Hercegbosanske županije, od 11.8.2021. godine intenzivira pojava i širenje požara, te da su vatrogasne postrojbe kontinuirano na terenu, a poseban problem predstavlja činjenica da se u većini slučajeva radi o nepristupačnim terenima.

Federalna uprava civilne zaštite zadužena je da, u skladu sa svojim nadležnostima, nastavi poduzimati sve neophodne aktivnosti u pružanju pomoći na gašenju požara, te da sačini informaciju o potrebi nabavke letjelica za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Vlada Federacije BiH zadužila je Federalnu uprave civilne zaštite da uime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine uputi zahtjev Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, putem Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, za traženje međunarodne pomoći u gašenju požara otvorenih prostora iz zraka, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Podsjetit ćemo kako danima haraju požari na brdskim i planinskim područjima u Hercegovini i to na području Konjica, Jablanice, Mostara, Širokog Brijega, Stoca, Neuma, Tomislavgrada. Dio njih je ugašen, a ostali požari uništavaju endemske vrste stabala, i druga prirodna bogatstva. Zračne snage Republike Hrvatske su u dva navrata pomogle pri gašenju požara i to na području Tomislavgrada i Širokog Brijega.

Također, na području Jablanice je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedništvo BiH još nije suglasno oko angažiranja helikoptera Oružanih snaga BiH. Tek su dva člana predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić ovlastili ministarstvo sigurnosti da uputi apel za međunarodnu pomoć. Dok se nadležni sjete i angažiraju oko ovlasti i slanja konkretne pomoći vatrogascima, civilnoj zaštiti i stanovništvu, dobar dio područja zahvaćenog požarom je opustošen, a vatra i dalje prijeti.

Vezani članci