ZAKON O NIJEKANJU GENOCIDA 'Ni u slučaju da odluku nametne visoki predstavnik mi odbacijemo odluku'

Vidi originalni članak

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je kako predstavnici srpskog entiteta neće prihvatiti zakon o zabrani nijekanja genocida čak i u slučaju da odluku nametne visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko. Inzko je ranije najavio kako postoji mogućnost da  to napravi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik je izjavio kako odbacuju takvu odluku, kao što su odbacili i neke predhodne odluke visokih predstavnika u BiH, jer kako kaže "nisu u skladu s Daytonskim sporazumom". Dodao je kako je to međunarodni kriminal i nasilje.

"Takvi potezi međunarodne uprave predstavljali bi nezakonito i protudaytonsko ponašanje", rekao je Dodik. Zatim je pozvao prvog čovjeka međunarodne uprave u BiH da se "pokupi i ode ako već nema što raditi u BiH".

Podsjećamo, Inzko je u četvrtak u programu državne radio televizije BHRT-a otkrio kako se u Uredu visokog međunarodnog predstavnika (OHR) priprema zakon o zabrani nijekanja genocida. Ukoliko ga ne donese državni parlament, mogao biti nametnut.

"Ja ću sačekati nekoliko tjedana. U međuvremenu, moji ljudi u pravnom odjelu rade na nekim elementima tog zakona o zabrani nijekanja genocida. Mislim da je to kulturološki, moralni i etički imperativ, da se nešto tako uradi i Bosna i Hercegovina bi tada bila kao i druge zemlje koje kažnjavaju nijekanje holokausta“, zaključio je Inzko.

 U izjavi je naglasio važnost donošenja zakona od strane državnog parlamenta kada će se biti obilježena 25-ta godišnjica genocida u Srebrenici državni parlament donese takav zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1995. godine u Srebrenici je počinjen najteži ratni zločin na tlu Europe nakon II. Svjetskog rata kada su srpske snage likvidirale više od 8000 bošnjačkih mladića i muškaraca.

Srpske vlasti niječu genocid i razmjere toga zločina.

Vezani članci