VLADA HNŽ BEZ SDA? HDZ ima priliku poslati SDA i NES u oporbu, ali ni 'alternativni' put nije obasut ružama

Z. Kolobara/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nakon neuspjelih pregovora koji su se činili dogovorenim oko formiranja nove Vlade HNŽ, nastao je tajac. Iz stranaka koje su dosad predvodile dogovore, nema nikakvih signala, a pitanje koje se samo od sebe nameće nakon propalih dogovora je: može li i hoće li se HDZ odmaknuti od SDA te formirati potpuno novu skupštinsku i vladajuću većinu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se činilo da je sve dogovoreno i ministarstva podijeljena, SDA je inzistirala u uključivanje NES-a (Narodni evropski savez) kao dio vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. NES nije bio potreban dogovorenoj većini zbog izbornog kapaciteta budući da imaju jednog skupštinskog zastupnika, a u zadnji tren je njihov kandidat predložen za ministra pravosuđa.

Kako i gdje naći pravednog Srbina?

Hercegovačko-neretvanska županija posebna je i zbog nacionalnog balansa, pa u toj birokratskoj proceduri 'pravo' na ministarsku fotelju moraju imati i Srbi, a prema ranijem sporazumu stranaka, ovaj put bi Srbi dobili ministarstvo pravosuđa - ali po dogovoru SDP i SDA. Još se ne zna je li SDA-u ponestalo aseva među 'lojalnim' Srbima koje bi mogli predložiti, ali su posegnuli za jockerom zvanim 'NES' i istaknuli Aleksandra Pikulu, člana te stranke.

Dogovor je doživio krah jer je taj prijedlog za SDP bio neprihvatljiv te su se povukli iz pregovora, a uskoro je došlo i do otkazivanja sjednice Skupštine.

Pretpostavlja se kako je uvođenje NES-a u vlast bila želja ili naredba predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, kojem je potpora ove stranke od izuzetne važnosti u ostatku BiH, osobito u Krajini. Naime, NES se nakon izlaska iz Osmorke približio SDA na svim poljima, a bliskost je očito postala tolika da je Županijskom ogranku SDA došla naredba koja je, kako se pokazalo ugrozila formiranje vlasti u ovoj županiji kojom još od 2014. vlada tehnička Vlada predvođena Nevenkom Hercegom. 

Je li moguće sastaviti Vladu bez SDA?

Na samom početku pregovora očekivalo se da će se i na županijskoj razini preslikati 'Trojka', no ostale stranke osim HDZ-a nemaju potreban izborni kapacitet budući da SDP ima 3 ruke, a nanovo formirani županijski NiP jednu. SDA sa 7 skupštinskih ruku činila se nezaobilaznim faktorom za njihove dugogodišnje koalicijske partnere pa su pregovori otišli u smjeru koji bi morao uključivati, još uvijek, najjaču bošnjačku stranku. No nakon godinu više-manje bezuspješnih pregovora oko sastavljanje nove većine, a posebno nakon zadnjeg SDA-ovog soliranja, ne bi začudilo da HDZ kao stranka-pobjednica ode u drugom smjeru i proba zaobići SDA koja bi, vjerojatno samo uz NES, ostala usamljena u oporbi. Kako bi to izgledalo?

Ako bi pretpostavili da bi svi politički subjekti bili voljni sudjelovati u zakonodavnoj vlasti onda bi HDZ, SDP, HDZ 1990, HRS, i NiP mogli dogovoriti potrebnu većinu jer bi imali 20 od 30 ruku. Ne treba isključiti ni mogućnost podrške Komšićvog DF-a koji je u više navrata, iako na višim razinama djeluje trenutačno kao SDA-ova produžena ruka, pokazao da nije isključiv po pitanju HDZ-a kada su podržali njihove delegate za Dom naroda, na što je HDZ uzvratio podrškom za 'omraženog' Sanela Kajana za predsjednika Povjerenstva za informiranje u federalnom Parlamentu.

Nadu u 22 ruke većine budi i činjenica da je županijski DF kojeg u HNŽ predvodi Zoran Mikulić (bivši SDP-ovac) za razliku od sarajevske centrale još uvijek i barem nominalno, bliži lijevim opcijama nego SDA-u pa ne bi iznenadilo da podrže većinu. U tom slučaju bi u oporbi 'zaglavili' SDA i nesuđeni partner u vlasti NES, što bi svojevrsno označilo i neku vrstu HDZ-ove kazne za ponašanje u pregovorima.

Povratak u realnost

Iako se gore spomenuta potencijalna Vlada ne čini nerealnom, u zamršenoj političkoj atmosferi sve je još uvijek daleko od toga iz više razloga, a počet ćemo od najmanje mogućih.

HRS - Republikanci su u više navrata odbili HDZ, a dio formalnih pregovora oko nove Vlade nisu od samog početka. Predsjednik Slaven Raguž još ljetos je jasno dao do znanja kako Hrvatska republikanska stranka ne ulazi u vlast u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i neće biti čamac za spašavanje SDA. No, izgleda da opcija bez SDA također ne djeluje previše zanimljivom jer su prošlog tjedna izjavili kako ne trebaju mentoriranje od strane HDZ-a kao što to SDA čini s NES-om. Ukoliko dođe do novih pregovora, Republikanci mogu biti jezičac nove Vlade i osjetiti zadovoljstvo izbacivanje SDA iz svih matematičkih računica na razini HNŽ.

HDZ 1990 - Stranka koja je možda najviše izgubila u proteklih godinu dana budući da su očekivali dio vlasti, no na kraju nisu bili dio nikakvih ozbiljnijih dogovora. Ako je vjerovati sve konkretnijim glasinama da je 'pukla tikva' između Čovića i Cvitanovića, onda je još teže očekivati da će šef HDZ-a imati milosti prema njima i uvažavati prijedloge oko preraspodjele vlasti. Ta stranka je i najveća žrtva HNS-ovog 'hrvatstva' budući da su se zajedno kleli u jedinstvo, no kad je vlast u pitanju očito je da osobni/stranački interesi nadilaze nacionalne. Također, bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi zajedno funkcionirali HRS i HDZ 1990 jer su ih Republikanci optuživali za izborne makinacije i osvojen iznenađujući broj mandata, dok je 90-ka od Republikanaca tražila vidljiviju odgovornost.

Narod i pravda - Može se reći da su produkt građanskog aktivizma jer županijski čelnik Omer Hujdur dolazi iz inicijative 'Jer nas se tiče' i okupili su prosvjedne bošnjačke glasove na krilima novih svježih lica i karizmatičnog stranačkog predsjednika Dine Konakovića. Hujdur je zasigurno 'persona non grata' među mostarskim HDZ-ovcima i gradonačelnikom Kordićem zbog višegodišnjeg sudskog spora i nesuglasica oko deponije 'Uborak'. Vjerojatno bi mještanima okolnih naselja bilo neshvatljivo da predsjednik inicijative koalira s HDZ-om, ali i suprotno. No, već se pokazalo da županijske i gradske razine nisu u istoj interesnoj zoni pa su i najčudniji kompromisi zapravo mogući.

Iako imaju najviše ruku i snose najveću odgovornost, ali i prava HDZ BiH zasigurno očekuje turbulentno vrijeme pregovora. S jedne strane imaju SDA koja očito igra po pravilima iz Sarajeva i ne žure previše jer su još uvijek vlast preko tehničke vlade, a i očita je činjenica da u godinama ispred nas neće imati nikad više ministara nego imaju trenutačno pa i ovo 'tehničko' vrijeme nije smak svijeta za njih. Narušena harmonija HDZ - SDA počela je stvaranjem 'Trojke' na državnoj i federalnoj razini koja je isključila SDA, a zatezanje na županijskog razini najbolje se osjetilo na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara gdje se vidjela sva 'idila' među odnosima dvije najveće stranke u Hrvata i Bošnjaka.

S druge strane, ukoliko bi se HDZ odlučio za Vladu bez SDA nakon višemjesečnog zavlačenja, to bi praktično značilo da bi dio kolača, odnosno neka 'hrvatska' ministarstva ili bitne županijske agencije/tvrtke morali prepustiti HRS-u i HDZ-u 1990, a to im i nije najdraža opcija budući da imena novih ministara i direktora iz njihovih redova već neko vrijeme kolaju stranačkim hodnicima.

Vezani članci