Ured OHR-a seli u Ženevu ili Beč, za preseljenje iz BiH i članice EU?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

... članica Vijeća za provedbu mira, međunarodnog političkog instituta, koji na određeni način nadzire rad Ureda visokog predstavnika. I na prekjučerašnjem zasjedanju skupštine Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj je šef OHR-a Valentin Inzko pročitao svoje najnovije viđenje situacije u BiH mogli su se čuti kritički tonovi oko budućeg opstanka i rada ovog međunarodnog tijela iza čijeg su rada ostale brojne pogreške, koje će morati ispravljati domaća politička garnitura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački veleposlanik pri UN-u otvoreno se usprotivio budućem opstanku OHR-a u BiH, uz kritički osvrt da je rok ovakve institucije jednostavno istekao. S njim se slaže ruska diplomacija, koja je uz političare RS-a kritički odavno nastrojena prema radu OHR-a.

U reduciranju uloge OHR-a ili njegovom premještanju iz BiH sklono je i još nekoliko diplomata iz zemlja koje su članice Vijeća za provedbu mira. Čak je engleska i francuska diplomacija poručila da ovakav OHR nije više potreban BiH. Turska diplomacija uz pomoć SAD-a nije sklona gašenju ili premještanju spomenute institucije iz BiH.

I turska i američka politička garnitura opstanak OHR-a vežu uz svoje pragmatične političke interese. Američka diplomacija preko zamjenika šefa Ureda visokog predstavnika nastoji ostati duboko uključena u političke prilike u BiH, a Turska osluškuje i realizira interese koje proklamiraju bošnjačke političke stranke.

Racionalna i dobra opcija

O premještaju OHR-a iz BiH razgovaralo se i prošle godine, doznaje "Večernjak" iz diplomatskih izvora. Akcija je obustavljena zbog političke krize i nepostojanja dogovora o formiranju vlasti u BiH. Sad je već izvjesno da će OHR u budućnosti biti premješten, a spominju se Ženeva ili Beč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvu mogućnost je najavio ministar vanjskih poslova Slovačke, bivši visoki predstavnik i bivši šef Ureda EU-a za Balkan Miroslav Lajčak. "Premještanje OHR-a iz BiH je racionalna i dobra opcija, ali ona može biti realizirana samo ako dobije potporu svih koji odlučuju", kazao je Miroslav Lajčak u razgovoru za "Nezavisne novine".

U međuvremenu, rekao je, bh. političari ne trebaju se baviti budućnošću OHR-a jer, kako je istakao, sadašnja aktivnost OHR-a ne smeta nikome. To su konstatirali i diplomati u UN-u.

Izvor: Vecernji.ba

Vezani članci