U BiH došlo do napretka u tretmanu LGBT osoba

Vidi originalni članak
- Napredak u poštivanju prava LBGT osoba posebno je primjetan u protekloj godini u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji i Bosni i Hercegovini - izjavio je Feni Dušan Gamser povodom predstavljanja rezultata Barometra u Sarajevu.

U pogledu vladavine prava poseban nedostatak predstavlja nezavisnost sudstva, korupcija i spor napredak u poboljšanju ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- BiH za susjednim zemljama zaostaje u rješavanju korupcije a iza koje je samo Albanija. Preveliki javni sektor u BiH daje prostor, koji antikorupcijska borba ne može pokriti čak i kada bi bila prisutna politička volja, koje za sada nema - ustvrdio je Gamser.

Pored vladavine prava Barometar u 30 europskih država mjeri stepen ekonomskih i političkih sloboda.

U svim zemljama Balkana ekonomske slobode stagniraju, a odnose se na slobodu u međunarodnoj trgovini, sigurnost vlasničkih i imovinskih prava, nivo javne potrošnje i poslovnu regulaciju.

- Nivo zaštite vlasničkih i imovinskih prava u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniiji je znatno niži u odnosu na zemlje zapadnog Balkana, jer sudski procesi dugo traju i ne postoji nezavisno i nepristrasno pravosuđe u odnosu na političke i ekonomske elite u navedenih zemljama - kazao je ekonomski analitičar Mihailo Gajić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi Reformska agenda, koja se provodi u BiH, bila implementirana do kraja došlo bi do povećanja nivoa ekonomskih sloboda, te stvorilo bolje privredno okruženje za poslovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi toga, potrebno je da BiH radi na učlanjenju u Svjetsku trgovinsku organizaciju, što je jedan od uslova koje moraju ispuniti članice Evropske unije.

Vezani članci