TUŽNE BROJKE Znate li koliko je medicinara iz BiH otišlo u Njemačku

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U 2023. godini Agencija za rad i zapošljavanje BiH je posredovala u zapošljavanju 400 medicinskih radnika u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je situacija dramatična pokazuje podatak Agencije – samo u razdoblju od 7 godina, od 2013. do 2020. godine, u Njemačku je otišlo raditi 5.858 medicinskih radnika i njegovatelja iz BiH.

U 2023. godini Agencija za rad i zapošljavanje BiH je posredovala u zapošljavanju 400 medicinskih radnika u Njemačkoj. Godinu dana ranije taj broj je bio 533.A još godinu dana ranije, 2021.,  u Njemačkoj je  zaposleno 487 medicinara, prenosi Buka.

Ovo su podaci samo jedne institucije koje posreduju u zapošljavanju medicinskih sestara i tehničara inozemstvu, i koja ne raspolaže podacima koliko im se pridružilo liječnika, jer se Sporazum o zapošljavanju radnika između BiH i Njemačke odnosi samo na medicinare sa srednjom medicinskom školom.

Koliko je situacija dramatična pokazuje još jedan podatak agencije – samo u razdoblju od 7 godina, od 2013. do 2020. godine, u Njemačku je otišlo raditi 5.858 medicinskih radnika i njegovatelja!

Kako za BUKU kažu u agenciji i tijekom ove godine je planiran nastavak posredovanja u zapošljavanju u ovoj državi. Rekli su nam i da je za Njemačku je i dalje minimalna garantirana bruto naknada 2.200 eura s tim što većina ugovora naših medicinara dolazi na više iznose i to između 2.400-2.500 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, točna evidencija liječnika koji su napustili BiH ne postoji, međutim, ilustracije radi navedimo da podatke Liječničke komore FBiH, koji kažu da je više od 100 liječnika s područja ovog entiteta samo u 2022. godini zatražilo ispis iz komore radi odlaska u Hrvatsku, Njemačku i zemlje Arapskog poluotoka.

2018. to je zatražilo 267 doktora, a godinu ranije čak 362 liječnika s područja FBiH su otišla u neku drugu zemlju.

Da je situacija loša potvrđuju i posljednja istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije koja kažu da najmanji broj liječnika u odnosu na broj stanovnika na razini države imaju Albanija i Bosna i Hercegovina. Tako u Albaniji na 100.000 dolazi 120 liječnika, što je najlošiji omjer u cijeloj Europi, dok u Bosni i Hercegovini na 100.000 stanovnika dolazi 160 liječnika. Usporedbe radi prosjek EU je 362 liječnika na 100.000 stanovnika.

U istraživanju koje je BUKA provela u godini prije pandemije bolnice u BiH su vapile za anesteziolozima, kirurzima, patolozima, radiolozima, pedijatrima i psihijatrima, zbog čega se nerijetko događalo da su pacijenti u kliničkim centrima koji djeluju u BiH mjesecima morali čekati na specijalističke preglede.

Situacija ni sada nije bolja.

U Berkovićima, maloj općini u  na jugu zemlje sa oko 2.700 stanovnika, trenutno je stalno zaposlen samo jedan liječnik. Drugi u Dom zdravlja dolazi kao ispomoć iz bolnice u Trebinju. Pokušavaju, nudeći bolje uvjete – plaću od 3.000 KM i besplatan smještaj, pronaći barem još jednog liječnika.

Vezani članci