STIŽU NAM PLENKOVIĆ I VON DER LEYEN Je li Putin ubrzao proširenje Europske unije?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je u srijedu na marginama Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu bilateralne sastanke s, između ostalih, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, premijerom Kosova Albinom Kurtijem i čelnikom OECD-a Mathiasom Cormannom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Vučićem je Plenković, kako je objavio na X-u, razgovarao "o bilateralnim odnosima i situaciji u Srbiji nakon izbora". U objavi o susretu s Borjanom Krišto Plenković je naveo da će idućeg tjedna posjetiti BiH zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutte.

Širenje EU

Na pitanje novinara o stavu Hrvatske o napetostima u jugoistočnoj Europi, Plenković je rekao da se upravo vratio s rasprave o zapadnom Balkanu, jugoistočnoj Europi, Ukrajini, Gruziji i Moldaviji te da "su prošli revolucionarnu fazu".

"Putin je, zapravo, ubrzao proširenje Europske unije. Zato su sve ove odluke o otvaranju pregovara s Ukrajinom, Moldavijom, davanje kandidatskog statusa Gruziji, uskoro ćemo donijeti konačnu odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ovo su sve pozitivne stvari pred nama", poručio je Plenković.

S Kurtijem je Plenković razgovarao o "situaciji u susjedstvu" te mu je čestitao na ukidanju viznog režima, izrazivši podršku za članstvom u Vijeću Europe i na putu prema EU-u.

Od državnih čelnika, Plenković se sastao i s predsjednikom vlade Moldavije Dorinom Receanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čestitam na otvaranju pristupnih pregovora! Hrvatska je spremna ponuditi svoja iskustva iz pristupnog procesa kako bi pomogla", objavljeno je na platformi X predsjednika hrvatske vlade.

Vezani članci