FOTO/VIDEO  Stari most i staru gradsku jezgru turisti razgledaju besplatno

Vidi originalni članak

... izdvojiti 9,30 eura, a utjeha vam može biti to da vam ulaznica vrijedi cijeli dan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikupljaju novac
No, ako želite vidjeti Stari most u Mostaru, spomenik pod zaštitom UNESCO-a, to možete učiniti potpuno besplatno. Novac možete dati jedino ako želite vidjeti skok s ove građevine, a i ne morate, jer možete mirno čekati dok skakači za jedan skok prikupe dovoljno novca.

Ovakva situacija vjerovatno najbolje ilustrira kako se Bosna i Hercegovina, za razliku od svojih susjeda, odnosi prema svom kulturno-povijesnom blagu. I dok su u Herceg-Novom samo za period lipanj-srpanj zaradili skoro 30.000 KM, a u Dubrovniku cifre od kojih se zavrti u glavi, od turista u Mostaru, što bi rekli stariji stanovnici ovog grada, "ni crvljive jabuke", piše avaz.ba.

Zamjenik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Semir Temim kaže kako je krajnje vrijeme da se ulaz u staru gradsku jezgru Mostara počne naplaćivati.

Prihodi za održavanje
"Gradska uprava i Agencija "Stari grad" definitivno trebaju poduzeti sve neophodne aktivnosti da se već od iduće godine počne vršiti naplata ulaza i da od toga prihoduju i stari dio grada za održavanje, ali i Grad Mostar", kaže Temim.

Emir Balić: Nigdje nije besplatno
Da se ulaz u stari dio Mostara treba naplaćivati, smatra i najtrofejniji skakač sa Starog mosta Emir Balić. Kako napominje, on je još prije više od 15 godina zagovarao tu ideju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam da igdje na svijetu postoji neki spomenik UNESCO-a a da se ulaz ne naplaćuje. Uskoro će, ja se nadam, i skokovi sa Starog mosta biti upisani na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine i zato je krajnje vrijeme da se ovo pitanje uredi na profesionalnom nivou", smatra Balić.

Vezani članci