SLAVLJE NIJE DUGO TRAJALO Dvije članice EU protiv otvaranja pregovora s Bosnom i Hercegovinom

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Javnost u Bosni i Hercegovini, a naročito aktualna vlast na državnom i entitetskoj razini danima proslavlja tek nagovještaj da bi narednog tjedna Europsko vijeće moglo dati zeleno svjetlo BiH za otvaranje pregovora o pristupanju Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Ako je suditi prema informacijama koje stižu iz Bruxellesa, lako bi se moglo dogoditi da to zadovoljstvo političkih predstavnika u BiH bude preuranjeno.

Kako piše novinarka portala politico.eu Barbara Moens, pojedine zemlje EU-a, uključujući Nizozemsku i Dansku, upozoravaju da Europsko vijeće sljedećeg tjedna ne bi trebalo jednostavno dati zeleno svjetlo Bosni za početak pregovora o pristupanju EU, kao što je Europska komisija preporučila ranije ovog tjedna.

Kako navodi ovaj medij, na sastanku u srijedu, nekoliko zemalja EU-a zatražilo je pojašnjenje o iznenađujuće pozitivnom izvješću BiH, izjavila su četvorica diplomata.

Potencijalni kompromis moglo bi biti političko otvaranje vrata BiH, kao što je Europsko vijeće učinilo za Ukrajinu i Moldaviju u prosincu prošle godine, ali uključujući određene uvjete za kasnije formalno pokretanje pregovaračkog procesa.

"Nećemo započeti prave pregovore ako ne bude više reformi", rekao je jedan od diplomata, prenosi politico.eu.

Vezani članci