Sam sebi namjestio zamku: Čović i Ljubić neće Lijanovića, Lagumdžija bez njega ne može

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

SDP bi sada, kada je shvatio zbog čega je Lijanović, zapravo u vlasti, rado ga iz nje izbacio, no, o tom širokobriješkom "jezičku na vagi" Lagumdžiji ovise tri kantonalne vlade: Zeničko-dobojska, Tuzlanska i Unskosanska, gdje uz pomoć 2-3 Lijanovićeva zastupnika SDP i SBB imaju nadpolovićnu većinu u kantonalnim skupštinama.

Ukoliko nezakoniti imenovani predsjednik i dopredsjednik F BiH Živko Budimir i Mirsad Kebo, čije stranke, prema planovima, ne bi bile dio nove parlamentarne većine, pet Lijanovićevih zastupnika u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta bilo bi dragocijeno u dosezanju dvotrećinske većine potrebne za pokretanje procedure pred Ustavnim sudom za njihovu smjenu. SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990. zajedno, naime, imaju 56 zastupnika, 10 manje od potrebne dvotrećinske većine. Uz Lijanovićevih 5, Lagumdžija računa i na po jednog zastupnika SNSD-a, A- SDA i DNZ, ali mu opet nedostaju 2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i kad bi Budimir i Kebo na zahtijev nadpolovične većine u federalnom parlamentu podnijeli ostavku, i kad ne bi trebao podršku Lijanovićevih zastupnika za njihovu smjenu Lagumdžija ponovo ne bi mogao izabaciti Lijanoviće iz Federalne vlasti, jer bi mu Jerko u tom slučaju mogao srušiti kantonalne vlade u Zenici, Tuzli i Bihaću.

Uključujući u vlast one koje građani hrvatske nacionalnosti nisu izabrali, a izbacijući koaliciju dva HDZ-a koji imaju podršku blizu 90 posto hrvatskih birača izašlih na izbore, Lagumdžija se, nakon raskida koalicije s SDA, našao u zamci iz koje, čini se, ni sam ne zna kako izaći. S Radončićevim SBB-om, HSP-om i Lijanovićima nema nadpolovičnu većinu, pa je da bi je ostvario sada u federalnu vlast mora uključiti i dva HDZ-a. Oni, pak, tako su odlučila njihova stranačka tijela, u vlasti ne žele one koji su sudjelovali u državnom prevratu i izabacivanju legitimnih predstavnika Hrvata u vlasti.

Kompromis bi mogao biti postignut time da Lijanovići, koji su većinu glasova kupili od bošnjačke sirotinje, budu dio bošnjačke koalicije.

( K.M./ Dnevnik.ba)

Vezani članci