Podignuta optužnica protiv Nihada Bojadžića za zločine u Trusini

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Nihad Bojadžić je rođen u Novom Pazaru, državljanin je BiH i Republike Srbije, a uhićen je 4. studenog 2009. na temelju naredbe Tužiteljstva BiH. Nalazi se u pritvoru.

Optuženi Nihad Bojadžić tereti se da je za vrijeme rata u Bosni Hercegovini u svojstvu zamjenika zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zulfikar" postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, postupanju s ratnim zarobljenicima i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tereti se da je 16. travnja 1993. zapovijedio njemu podređenim pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zulfikar" da napadnu selo Trusina, naređujući da u Trusini nitko ne smije ostati živ, da bi, zatim, s jednog uzvišenja iznad Trusine istog dana sredstvom veze rukovodio napadom, izdajući zapovijedi sebi podređenim vojnicima, koji su napadali selo iz više pravaca, ne vodeći računa o razlikovanju civilnih i vojnih ciljeva.

U optužnici se navodi da su po okončanju napada, u sklopu navedene zapovijedi koju je izdao Nihad Bojadžić, pripadnici odreda "Zulfikar" sudjelovali u strijeljanju zarobljenih civila iz Trusine i postrojenih bojovnika HVO-a koji su se prethodno predali. U tom napadu ubijeno je 19 civila hrvatske nacionalnosti i tri pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, a ranjeno više osoba, među kojima dvoje djece, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Vezani članci