Podignuta optužnica protiv Nihada Bojadžića za zločine u Trusini

Nihad Bojadžić je rođen u Novom Pazaru, državljanin je BiH i Republike Srbije, a uhićen je 4. studenog 2009. na temelju naredbe Tužiteljstva BiH. Nalazi se u pritvoru.

Optuženi Nihad Bojadžić tereti se da je za vrijeme rata u Bosni Hercegovini u svojstvu zamjenika zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zulfikar" postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, postupanju s ratnim zarobljenicima i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Tereti se da je 16. travnja 1993. zapovijedio njemu podređenim pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zulfikar" da napadnu selo Trusina, naređujući da u Trusini nitko ne smije ostati živ, da bi, zatim, s jednog uzvišenja iznad Trusine istog dana sredstvom veze rukovodio napadom, izdajući zapovijedi sebi podređenim vojnicima, koji su napadali selo iz više pravaca, ne vodeći računa o razlikovanju civilnih i vojnih ciljeva.

U optužnici se navodi da su po okončanju napada, u sklopu navedene zapovijedi koju je izdao Nihad Bojadžić, pripadnici odreda "Zulfikar" sudjelovali u strijeljanju zarobljenih civila iz Trusine i postrojenih bojovnika HVO-a koji su se prethodno predali. U tom napadu ubijeno je 19 civila hrvatske nacionalnosti i tri pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, a ranjeno više osoba, među kojima dvoje djece, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.