Od danas zabrana izvoza jabuka iz BiH za Rusiju

Vidi originalni članak
... što je kompanija iz Bijeljine prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju.

Pošiljku jabuka pratio je fitosanitarni certifikat koji je izdao fitosanitarni inspektor Brčko distrikta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS smatra da je propust kod izvoza jabuka iz BiH u Rusiju nanio veliku štetu domaćim proizvođačima. Resorni ministar Stevo Mirjanić traži od nadležnih inspekcijskih i drugih organa da pokrenu postupak i sankcioniraju odgovorne u ovom slučaju.

"Ministarstvo osuđuje postupak pojedinih aktera u ovom poslu i ističe da je slučaj nanio veliku štetu domaćim proizvođačima, kao i ugledu RS kod ruske fitosanitarne inspekcije - priopćeno je jučer iz resornog ministarstva.

U priopćenju se podsjeća da je u prošloj godini Fitosanitarna inspekcija RS izdala oko 1.200 fitosanitarnih certifikata za pošiljke voća i povrća, koje su izvezene na rusko tržište.

"Nismo imali slučajeva da je pošiljka vraćena, što je najbolji dokaz da je fitosanitarni nadzor u RS efikasan", navedeno je u priopćenju.

Ministarstvo stoga od nadležnih organa i institucija traži da izvrše kontrole u dijelu svojih nadležnosti i utvrde odgovornost svih aktera, te djeluju na takav način, kako se ovakvi slučajevi više ne bi mogli ponoviti.

Vezani članci