Brzi kolač od jabuka

recept, jabuke, kolač

Osim nevjerojatnog suhog načina pripreme, ovdje se radi i o jednom brzom receptu gdje će vam najviše vremena oduzeti ribanje jabuka. Ako imate električni ribež cijeli kolač možete imati spreman za stavljanje u pećnicu unutar 5 minuta.

Jednom kada isprobate ovaj recept siguran sam da će vam se toliko svidjeti da će postati svakodnevni gost na vašem stolu.

Sipana pita, najbrža pita od jabuka ili čarobni kolač od jabuka. Kako god vam drag naziv ovog recepta sigurno ćete ga često ponavljati!

 
Namirnice

1 čaša/šalica grisa

1 čaša/šalica oštrog pšeničnog brašna

1 čaša/šalica šećera

1 prašak za pecivo (12-15 grama)

1 vanilin šećer (10-15 grama)

5 velikih jabuka (moguće će trebati i više jabuka ovisno o njihovoj veličini)

po želji cimeta

po potrebi maslaca (dovoljno da prekrije površinu kolača koja će ovisiti o veličini posude)

Upute
  1. U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo te paketić vanilin šećera. Pomiješajte sve suhe sastojke.

  2. Dno protvana nauljite ili premažite maslacem. Rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno) po dnu. Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana.

  3. Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka u jednom sloju (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok jabuke u potpunosti nisu prekrivene. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili ne dođete do vrha protvan (to najčešće budu tri sloja).

  4. Na kraju po kolaču naribajte maslac i stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.

  5. Poslužiti ga možete toplog ili hladnog. A odlično se slaže s kuglicom sladoleda, karamel umakom i čak čokoladnim preljevom. U slast!

Bilješke

Predložene količine su ovdje isključivo informativno. Inače koju god veličinu čaše/šalice iskoristite kolač će ispasti dobro. Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim i jednakim trećinama po volumenu.