NAKON VULKANSKE ERUPCIJE Svećenik i teolog napravili božićne jaslice od vulkanskog pepela i lave

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Domingo Guerra, svećenik u crkvi u mjestu Tajuyi na Kanarskom otočju i Ruben Lopez, geolog sa španjolskoga Geografskog instituta upotrijebili su vulkanski pepeo i komadiće stvrdnute lave iz još uvijek aktivnog vulkana Cumbre Vieja za izradu božićnih jaslica u mjesnoj crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Željeli smo obilježiti gotovo tromjesečni suživot s vulkanskom erupcijom i u ovo blagdansko vrijeme, kada bi oko nas trebao vladati božićni ugođaj oraspoložiti stanovnike koji su zabrinuti i žalosni", rekao je Lopez (42), dodavši da je Tajuya od vulkana udaljena samo tri kilometra i da se odande još uvijek čuju eksplozije. 

Svećenik Guerra (65) je kazao da je, zajedno s geologom Lopezom došao na zamisao da materijal za jaslice potraže u područjima prekrivenim lavom i vulkanskim stijenama. 

las palmas,vulkan,cumbre vieje,jaslice,Božić,svećenik

U jaslicama ispred glavnoga oltara kolijevka za Isusa postavljena je na grumenčićima crne lave, vulkanske stijene čine pozadinu, a vulkanski pepeo razasut je oko trojice mudraca, Gašpara, Baltazara i Melkiora.

Riječ je o najduljoj erupciji vulkana Cumbre Vieje u povijesti Kanarskog otočja otkad o vulkanskoj aktivnosti postoje zapisi (1500. godina).

Vulkan je aktivan od 19. rujna, a njegova vulkanska aktivnost premašila je onu vulkana Tajuye koji je 1585. godine bio aktivan 84 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci Copernicusa, europskog programa za satelitsko promatranje Zemlje ukazuju na to da su pepeo i lava iz Cumbre Vieje za 85 dana uništili 2910 objekata, većinom stambenih, a na 150 zgrada je nastala djelomična šteta. Tisuće stanovnika bile su primorane na evakuaciju. Vulkan je dosad izbacio više od 94 milijuna kubičnih metara lave.

Vezani članci