MUSLIMANI IZ LJUBUŠKOG OGORČENI "Hodža uhodi vjernike, na džematlije se šalje security. Mostarski muftija zna sve..."

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Muslimani iz Ljubuškog obratili su nam se pismom ogorčeni najnovijim događanjima u njihovom gradu za što krive mostarskog muftiju Salema Dedovića i, kako tvrde, nelegalni izvršni odbor.

"U posljednje vrijeme, primijetili smo zabrinjavajući razvoj događaja u vezi s pristupom vjernika u džamije na području Ljubuškog. Izražavamo svoju duboku zabrinutost i želimo skrenuti pažnju na očigledna ograničenja koja su nametnuta vjernicima, a koja su u suprotnosti s duhom slobode vjeroispovijesti i prava na obavljanje vjerskih obreda. Sve su džamije zaključane i namazi se odrzavaju samo ako hodža dodje s ključem da otvori da se klanja. U džamijama se dugi niz godina ne klanja svih 5 dnevnih namaza", kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, primijetili smo da mostarski muftija i nelegalni izvršni odbor MIZ Ljubuški nisu omogućili pristup džamijama u Ljubuškom vjernicima, što je rezultiralo njihovom cjelodnevnom zatvorenošću i nedostatkom svakodnevnih namaza. Ovo je ozbiljan prekršaj protiv osnovnih principa vjerske slobode i jednakog pristupa vjerskim objektima. Stoga ovim putem javno pozivamo mostarskog muftiju, koji je već i usmeno i pismeno, upoznat s ovim nepravilnostima, kao što pozivam i nelegalni izvršni odbor MIZ Ljubuški da otvore džamije na području Ljubuškog i omoguće slobodan pristup vjernicima u džamije... Vjernici imaju pravo na obavljanje svojih vjerskih obreda i dnevnih namaza u svojim džamijama, kao što je to slučaj u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Naročito u ovim mubarek danima pred Kurban bajram", nastavljaju

Pozivaju mostarsko muftijstvo i Salema Dedovića da se zaustavi represija pod njihovim pokroviteljstvom i da prestanu zvati policiju i security na džematlije.

"Lokalni hodža, umjesto da pozove vjernike masovno u džamiju radi ibadeta i zajedničkih druženja, vazova i iftara u ovih devet predbajramskih dana posta, on se bavi postavljanjem uredjaja za uhođenje vjernika, te njihovo prijavljivanje policiji ukoliko se pojave u dvorištu džamije Žabljak. To on radi istim onim džematlijama koji su obnovili tri vjerska objekta u Ljubuškom vlastitim znojem i novčanim sredstvima. Ovim želimo izraziti našu duboku zabrinutost zbog ovog izvješća o šikaniranju vjernika u Ljubuškom", tvrde.

 

"Vjera je duboko osobna stvar, a sloboda vjeroispovijesti jedno od temeljnih ljudskih prava. Slobodan pristup džamijama i obavljanje svih namaza je ključno za očuvanje duhovnog i kulturnog identiteta, posebno u malim sredinama kakav je naš Ljubuški... Pozivamo mostarsko muftijstvo i nelegalni izvršni odbor MIZ Ljubuški da preispitaju svoje odluke, otvore džamije za vjernike i omoguće slobodno vršenje vjerskih obreda. Vjerujemo da će muftija mostarski konačno priznati važnost ovog pitanja i djelovati u skladu s načelima vjerske slobode, jednakosti i tolerancije. Kroz dijalog i zajedničko poštovanje, možemo izgraditi harmonično društvo u kojem su vjerska prava svih građana zajamčena", zaključuju u svom pismu.

Vezani članci